Jsme zase o kousek cesty blíže k socialismu.

"Maraton debaty o rozpočtu byl skončen. Musím se přiznat, že si nepamatuju, kdy jsem měl naposled takové smíšené pocity," okomentoval výsledek hlasování ve Sněmovně premiér, na kterém bylo při jeho "závěrečné" řeči před hlasováním o rozpočtu na rok 2010 zřetelně vidět, jak váhá mezi rozhodnutím podat demisi či zůstat na svém prozatímním postu úřednického premiéra. Rozpočet, který pokračuje v trendu zadlužování českého státu, nakonec prošel hlasy sociálních demokratů, narudlých zelených doufajících, že se zachrání před pádem, lidovců připravujících se na příští vládní koalici s Paroubkem a některých nezařazených poslanců. Zástupci TOP 09 byli proti dalšímu zadlužování a komunisté hlasovali také proti, ovšem proto, že rozpočet je málo "sociální" či spíše socialistický. Poslanci ODS stáhli ocas mezi nohy, opustili před hlasováním sněmovnu a umožnili tak schválení rozpočtu levicovou "národní frontou". Vše se odehrálo podle modelu "únor 1948" a Paroubek v tiskové konferenci slíbil národu, že po volbách, ve kterých zvítězí, bude vše jinak a že se konečně český národ vyvleče z pout zaostalého kapitalismu.

Včerejší dobře načasovaná výhružná demonstrace vedená především policisty a státními úředníky inspirovaná "pevným" vystoupením lidových milicí v roce 1948 skvělým a účinným způsobem naznačila, že se blíží vláda lidu. Levice zachránila budoucnost našeho státu: "Schválit státní rozpočet, hlasovat pro něj v této složité době je gestem státnické zodpovědnosti a umožní České republice vyhnout se rozpočtovému provizoriu," prohlásil její nekorunovaný vůdce, pantáta Paroubek. Můžeme klidně spát, protože naše budoucnost je v jeho rukou. Jen mě trápí jedna nezodpovězená otázka: kdo koupil a nadále kupuje naše státní dluhopisy? Vlastní nás také komunistická Čína podobně, jako drží v šachu Spojené státy? Nebo jsou to arabští šejchové či neustále krachující a z peněz daňových poplatníků neustále zachraňované nadnárodní banky? Našim milým levičákům by nejspíše vyhovovala ta čínská varianta. Čínští komunisté by nám tak mohli v blízké budoucnosti vysvětlit, jak máme náš stát řídit, aby naše ekonomika úspěšně vzkvétala podobně tak, jak se to daří jim.

Pro pilného čtenáře doporučuji článek Petra Zámečníka Zkrachuje americká ekonomika?, který se zabývá faktem, že Čína je dnes největším věřitelem Spojených států. O tom, že jsme na tom lépe než USA hovoří hlavní ekonom Pavel Mertlík v rozhovoru nazvaném Česku státní bankrot nehrozí pro portál Peníze.cz. Státní dluh atakuje už hranici 1 bilion 300 miliard korun, roční úroky platíme investorům cca 50 miliard ročně.
10.12.2009 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.