GDI tiskárny a Windows 7.

Možná jste tak jako já před lety chtěli ušetřit peníze a zakoupili jste si nějakou levnou tiskárnu. V mém případě to byla OKIPAGE 8iM, která mě dodnes doma sloužila bez poruch. Protože jsem z Windows 98 kdysi před lety přešel na Windows XP, sloužila tato tiskárna dál. Visty jsem mazaně vynechal (opravdu nestály za nic) a dnes se chystám na Windows 7. A nejsem sám, prakticky každý nový počítač se již prodává s Winsows 7.

Ale ouha! Moji oblíbenou tiskárničku si už do nových woken nepřipojím. Je to totiž "hloupá" GDI tiskárna toužící po podpoře operačního systému, konkrétně jeho části nazvané Graphics Device Interface.
Winprinter je tiskový procesor , který používá software ke zpracování tisku namísto toho, aby ho zpracovávala tiskárna. Vytváří bitmapy na uživatelově počítači a pak je hotové posílá do tiskárny.

To umožňuje výrobcům tiskáren vyrábět i levnější tiskárny, protože o "výrobu" celé tiskové stránky se postará operační systém počítače a ne hardware tiskárny. Obvykle však tyto tiskárny nepodporují PostScript a používají ovladače, založené na Unidrv. Winprinter používá GDI k přípravě výstupu, z toho důvodu se jim také často říká GDI tiskárny. A pro tyto tiskárny musí pro operační systém dodat drivery neboli ovladače výrobce tiskáren. Což se v případě firmy OKI nestalo už při příchodu Windows Vista a ani náhodou si GDI tiskárnu od firmy OKI nemůžete připojit k počítači s Windows 7. Jak se mě vyjádřil technický ředitel čekého zastoupení firmy OKI, nevyplatilo by se jim to, i kdyby to stálo třeba jen tisíc dolarů. "Tyhle peníze by se nám nikdy nevrátily", dodal a doporučil mě, abych si příště koupil "chytrou" a "inteligentní" tiskárnu. Poté, co jsem zjistil, že firma Hewlet-Packard i ve Windows 7 poskytla ovladače pro takové babičky jako je HP LaserJet L4, je mi ale jasné, kterým směrem zamířím při koupi, tentokrát už "chytré" tiskárny.

Pokud by se snad mezi vámi nalezl skutečný machr, který by takovou tiskárnu dokázal rozchodit i ve Windows 7, rád jeho vědomostí využiji a zveřejním jeho řešení zde pro všechny "šťastné" majitele tiskárem OKIPAGE 8iM, ale i 8w a dalších podobných. A když ne, tak aspoň už teď víte, jakou tiskárnu si nekupovat, i kdyby byla za stovku na inzerát.
14.12.2009 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.