Ministerstvo školství čekají další "romské" patálie.

Výbor ministrů Rady Evropy vyzval Českou republiku, aby věnovala více pozornosti a péče o jazyky národnostních a etnických menšin žijících na jejím území. Výbor se takto vyjádřil ve své první zprávě o stavu menšinových jazyků v ČR. Zpráva je výsledkem pozorování nezávislých odborníků dohlížejí na dodržování Evropské charty regionálních či menšinových jazyků. Charta v rámci České republiky ochraňuje používání slovenského, polského, romského a německého jazyka.

Výbor prostřednictvím své zprávy varuje Prahu, že jazyky menšin jsou součástí českého kulturního dědictví, což by mělo projevit nejen v oblasti vzdělávání, ale i ve veřejných sdělovacích prostředcích. Představitelé unie v této souvislosti vyzývají ČR na přijetí přesných pravidel s cílem ochrany, prezentace a používání romského a německého jazyka ve veřejném životě. Brusel také žádá záruku, že používání romštiny nebude na školách v ČR zakázáno a že její uživatelé nebudou terčem zastrašování. Zabezpečená by také měla být výuka ve slovenském, romském a německém jazyce ve spolupráci se samotnými uživateli jazyka. (převzato ze slovenského tisku:)

Možná netušíte, co je to za instituci, ta záhadná Rada Evropy (Council of Europe)? Je to mezinárodni organizace se sídlem ve Štrasburku, jejímiž členy je celkem 46 demokratických zemí Evropy. S Evropskou Unií tedy nemá nic společného, je to další instituce, jejíž zaměstnanci si žijí dobrý, kvalitní a spokojený život za peníze daňových poplatníků zemí sdružených do této organizace či chcete-li instituce. Jak už vyplývá z jejího názvu, jejím úkolem je poskytovat rady všeho druhu, které nemají žádný přímý právní účinek. Kromě výše zmíněné rady věnované péči o menšinové jazyky, poskytuje Rada i jiné rady. Je to například "Rámcová úmluva o ochraně národnostních menšin", ale také "Doporučení na ochranu geologického dědictví a oblastí s mimořádným geologickým významem" nebo velmi významnou radu nazvanou "Výbor ministrů Rady Evropy vyzývá k větší účasti pacientů v rozhodovacím procesu pokud jde o péči a o zdraví", či Úmluva o ochraně architektonického dědictví Evropy ".

Pokud byste se ale ve dnešním zmateném a divokém světě ztratili a nevěděli si rady, můžete se obrátit i na jiné odborníky. Doporučuji pozoruhodnou 1.internetovou poradnu pro všechno, kde vám určitě pomohou. K dnešku je v této poradně již celkem 6.692 registrovaných uživatelů, kteří se zde ptají a vzájemně si radí. Objevíte zde i takové perly, jako je volání o pomoc "Ztratila se mi čeština z windows" nebo "Nejde mi vypnout počítač!" O tom, že obyčejní lidé v naší zemi mají jiné starosti než by se zdálo z rad Rady Evropy svědčí i vysoká návštěvnost odpovědí na téma "Gelové nehty doma", či "Briketovací lis" nebo "Jak zjistit bezpečnostní kód nokia". O tom, že se zájemci o koupi nového auta nedovedou rozhodnout, svědčí i debata na téma "Kia ceed sw nebo octavia combi". Bohužel jsem tu nenašel nic stran péče o jazyky národnostních menšin, geologické či architektonické dědictví nevyjímaje. Jistá témata evropského života se, jak se zdá, obyvatel Evropy ani trochu nedotýkají. K výšinám vyšších cílů pohlédnou, jen když se jim zvednou ty či ony daně, aby bylo možné bádání o bohulibých tématech zaplatit těm, kteří se cítí povzneseni nad obyčejný přízemní život a jsou povoláni k vyšším činům pro spásu lidstva. A také k vyšším platům.

Mimochodem, nevíte náhodou, jak se zprovozní skener UMAX Astra 610P pod Windows 7? Že ho mám vyhodit a koupit si nový? Ano, protože to je ta správná rada pro zajištění růstu ekonomiky. Tím, že si koupím nový, přispěji k zaměstnanosti řady lidí: imigrantů, kteří jej ze součástek dovezených z Asie "zbouchají" na lince v Česku, prodejců, kteří potřebují vyprázdnit sklady, dopravců bez nichž žádný byznys nejde. A také se přiživí další levné pracovní síly při likvidaci starého skeneru, pokud jej ovšem dovezu do sběrného dvora, čímž dám práci i tamějším zaměstnancům. Jistě jsem ještě zapoměl na řadu lidí, kterým koupí nového skeneru dám práci. Hlavně, že mě bude hřát u srdce pocit, že jsem vykonal něco dobrého pro lidstvo a naši planetu. Zase jsem se dneska rozkecal...
15.12.2009 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.