Půjde Gaudin do vězení nebo do Bohnic?

Jihočeští kriminalisté obvinili autora publikace nazvané Konečné řešení otázky cikánské, které vévodí myšlenka vystěhovat Romy do Indie. Autorovi nyní hrozí až tři roky vězení. Stíhaným je tedy nejspíše člen Zemské rady Národní strany Jiří Gaudin, který je pod studií jako jediný podepsán, ostatní se skrývají za anonymním kolektivem.

"Kriminalisté zahájili trestní stíhání muže ve věku kolem 30 let z Mladoboleslavska pro podezření z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod," řekl mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner, podle něhož Gaudin studii napsal a následně i šířil.

Autor tohoto "vědeckého díla" dochází k závěru, že romské/cikánské etnikum na území České republiky je vzhledem k současnému stavu a velikosti neintegrovatelné do majoritní společnosti. V kapitole 7., která je nepochybně hlaním důvodem pro zahájené trestního stíhání, se doslova uvádí:

"Program repatriace si klade za cíl navrácení Cikánů do prostředí jim vlastního, do jejich pravlasti, ke které se také často hlásí, tedy do Indie. Autor upozorňuje na účinnost řešení po generace trvajících sporů rozdílných etnik repatriací toho, které na dané území nemá historický nárok. Příkladem možno uvést odsun německé menšiny z prostoru Českých zemí, jenž byl odsouhlasen Společností národů po Druhé světové válce. Česká republika tak byla ušetřena nové vlně etnických konfliktů, které lze téměř sto let po rozpadu Rakousko-Uherska sledovat například na Slovensku, kde se hlasitě ozývá maďarská menšina."

Tolik citace. Autor tak navrhuje repatriaci - přesídlení Romů/Cikánů do Indie: "Cikánům bude nabídnuta možnost odchodu do své pravlasti s tím, že veškeré náklady na přestěhování bude hradit Česká republika. V rámci finančního zajištění je počítáno i s určitou odměnou pro indickou stranu, která tak bude motivována k vřelejšímu přijetí svých soukmenovců. Cikáni budou mít možnost obdržet určité kapesné, které si klade za cíl umožnění příjemnějšího startu ve své staronové vlasti." Součástí studie je v závěru uvedený rozsáhlý seznam odkazů na veřejné zdroje informací a díla řady jiných autorů, ze kterých Jiří Gaudin buď citoval nebo na ně uváděl odkaz.

Co k této kauze dodat: s ohledem na nepochybně nerealizovatelnou metodu "repatriace" je sice možné na toto "vědecké dílo" nahlížet jako na dokument namířený proti skupině osob a autora proto stíhat pro spáchání trestného činu, fakticky se ale jedná spíše o záměrnou provokaci s cílem vyvolat v období před volbami zájem o Národní stranu a získat tak voliče z řad občanů, kteří mají podobné extrémistické názory na řešení romské otázky.

Na serveru Národní strany se ale můžeme dočíst: K 1.12.2009 rezignují na veškeré své funkce v NS dosavadní členové zemské rady Michal Kubík, Mgr. Jan Skácel a Bc. Jiří Gaudin. Důvody jejich rozhodnutí nebudou zveřejňovány. Zdá se, že to dosavadní vedení této strany přepísklo a zahájilo ústupný manévr. Pan Gaudin v tom zůstane sám nejspíše bez podpory své strany. Mohl by to také u případného soudního líčení zahrát na lehkou demenci a skončit na léčení v Bohnicích. Faktem je, že jím zpracovaný materiál vykazuje známky slabého ducha. Jeho nápad na repatriaci do Indie je nesmyslný už jen z jednoho prostého důvodu: zemí původu naprosté většiny všech Romů žijících v Česku je Slovensko.
16.12.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Aktualizace 26.10.2010: Okresní soud v Písku v úterý udělil autorovi studie "Konečné řešení otázky cikánské" Jiřímu Gaudinovi 14 měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Tento materiál není již na internetu dostupný. Loni na podzim se Národní strana rozpadla, její stránky na internetu byly zrušeny.

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.