Neviditelné digitální fotografie.

Už se vám někdy stalo, že se vaše fotografie nechtěly tisknout ve vaší tiskárně nebo se nezobrazovaly v digitálním fotorámečku, i když jste je po nahrání do něj viděli z vašeho počítače jako uložené? Poučte se něco o formátech souborů, které váš fotoaparát vyrábí a dozvíte se, co se vlastně stalo.

Exif (zkratka z anglického Exchangeable image file format) je specifikace pro formát metadat, vkládaných do souborů digitálními fotoaparáty. Informace se vkládají do existujících souborových formátů, jako je JPEG, TIFF revize 6.0 a RIFF WAVE. Není ale podporován ve formátech JPEG 2000 a PNG. Struktura Exif dat byla převzata ze souborového obrazového formátu TIFF. Strukturu dat Exif navrhla japonská průmyslové asociace JEITA, verze 2.1 vznikla 21. června 1998, verze 2.2 v dubnu 2002. V současnosti standard nikdo oficiálně nespravuje, takže není dále vyvíjen.

Metadata v Exifu mohou mimo jiné obsahovat: značku a model fotoaparátu, datum a čas pořízení snímku a nastavení fotoaparátu. To zahrnuje nastavenou citlivost, clonu, expoziční čas, ohniskovou vzdálenost, informace o použití blesku a někdy i další údaje, jako je vzdálenost zaostření nebo orientace fotoaparátu (která umožňuje automaticky otáčet snímky pořízené na výšku). Dále tam může být i náhled snímku. Moderní digitální fotoaparáty pořizují snímky velikosti jednotek megabajtů, a tak se do Exif hlavičky přidává malý asi desetikilobajtový náhled, který umožňuje při prohlížení náhledů rychle zjistit, co na snímku je, aniž by se musel zpracovávat celý. Informace o místu pořízení, která může být získána z GPS přijímače připojeného k fotoaparátu. Komentáře a informace o autorovi (fotografovi). Ty se většinou přidávají až při dodatečném zpracování, ale některé fotoaparáty vyšších tříd umožňují jejich přímé vkládání.

Protože jsou metadata vložena přímo v souboru, může při editaci v programu, který s jejich přítomností nepočítá, dojít k jejich ztrátě. Nyní většina nových programů metadata zachovává, ale při použití starších verzí je dobré dávat na tuto možnost pozor.

Pokud si třeba fotky "zničíte" například editací v Adobe Photoshop 5.0 nebo Zoner Photo Studio 9 a fotografie se vám nebudou zobrazovat v nějakém digitálním fotorámečku nebo nepůjdou vytisknout například v tiskárně Canon SELPHY ES30, pak je můžete opravit pomocí známého programu Gimp 2.6 tím, že je načtete a zkopírujete nejlépe pod novým jménem.

V některých podrobnějších manuálech k solidnějším digitálním fotorámečkům si přečtete třeba takový text:
Otázka: Podporuje digitální fotorámeček všechny typy souborů JPEG a Motion-JPEG (AVI) souborů?
Odpověď: Ne, standardně podporuje pouze soubory JPEG a Motion-JPEG vytvořené digitálními fotoaparáty. Digitální fotorámeček nemusí zobrazit všechny snímky a videa stažená z internetu nebo vytvořená jinými programy.
Teď už budete vědět, co to znamená. Přeji vám, aby se vaše nejen vánoční fotografie všude zobrazovaly správně. A pokud se budou záhadně ztrácet či spíše se nezobrazí nebo nevytisknou, už víte, jak na to. Dalo mi to dost bádání, abych tuhle "záhadu" rozluštil. A pozor na silnicích, dneska to zatraceně klouže. Vánoce budou možná opravdu konečně bílé. Navzdory globálnímu oteplování.
17.12.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.