A čemu věříte vy?

Podle prosincového průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) jsou čtyři pětiny Čechů přesvědčeny či věří (jak chcete) tomu, že v posledních letech dochází k fenoménu zvaném globálnímu oteplování. 75 procent věří, že za tyto změny klimatu může lidské chování, zbývající čtvrtina zpovídaných občanů to připisuje přírodním procesům nezávislým na člověku. Tři čtvrtiny dotázaných si zároveň myslí, že by se Česko mělo zavázat ke snižování emisí skleníkových plynů, i kdyby to mělo vážně zatížit českou ekonomiku, čili přesněji, že by se měly zvýšit daně aby na to bylo. Rozhodně proti takovému utrácení a zvyšování daní jsou prý jen pouhé čtyři procenta lidí, i když dalších 21 procent je spíše proti mrhání veřejnými prostředky. Průzkumu se podle STEM zůčastnilo v době mezi 1. a 9. prosincem 1260 respondentů.

Podle jiných průzkumů asi 70 procent lidí věří v existenci Boha nebo nějaké jiné vyšší bytosti nadřazené člověku, 40 procent nevěří tomu, že se člověk vyvinul z opice. 45 procent lidí věří v existenci lochnesské příšery, 30 procent lidí věří v posmrtný život a 70 procent lidí je přesvědčeno o škodlivosti mobilů na lidský organizmus.

Tento týden klesl počet lidí s akutními respiračními infekcemi o 13 procent. Nyní je v České republice podle ministerstva zdravotnictví 1475 nemocných na 100.000 obyvatel. Podle těchto statistik klesá nemocnost už třetí týden, teď je pokles největší. Epidemii hygienici vyhlašují, když jsou 2000 a více nemocných na 100.000 obyvatel. Nejvíce marodících, nad 1700 lidí na 100.000 obyvatel, hlásí kraj Moravskoslezský, Jihomoravský a Královéhradecký. Jedná se o ty nemocné, kteří jsou v pracovní neschopnosti, protože jen tyto údaje jsou spolehlivé. Důchodci a ti, co se léčí na dovolené či v zaměstnání, nejsou do statistiky zahrnuti. Mnoho škol v celé republice dál hlásí vysoké počty nemocných chřipkou a některé zůstávají uzavřeny. Podle hygieniků lze situaci hodnotit jako lokální epidemii chřipkových onemocnění.

O jakou chřipku se jedná není možné upřesnit, protože testy na vir H1N1 se u běžných nemocných neprovádějí. "Kromě chřipky s normálním průběhem se nadále vyskytuje řada komplikovaných případů pandemické chřipky vyžadujících hospitalizaci a v některých případech i intenzivní péči," řekl ČTK epidemiolog Jan Kynčl. V ČR dosud zemřelo pouhých 38 lidí na zdravotní komplikace prokazatelně spojené s prasečí chřipkou. V listopadu zemřelo na silnicích 59 lidí, během dvou prvních prosincových dnů zemřelo při nehodách jedenáct lidí, od začátku roku do konce listopadu pak zemřelo na silnicích nejméně 755 lidí.

Polovina lékařů nevěří neškodnosti očkování proti prasečí chřipce a nejméně polovina lidí vyzvaných, aby se očkovali, se nedostavili. V Británii jsou nemocní, kteří žádají o návštěvu lékaře, jenž po telefonu nebo po internetu dojde k závěru, že se jedná o prasečí chřipku, odmítnuti a jsou jim na dálku předepsány léky. Nemocný, který chce být vyšetřen lékařem musí příznaky (horečka, bolesti kloubů) zatajit a simulovat jiné potíže. Pak má naději, že jej lékař osobně prohlédne. Cílem těchto britských opatření je snaha ochránit lékaře před nákazou. Nejméně 50 procent lidí na celém světě věří tomu, že celý humbuk kolem prasečí chřipky je uměle vyvolán s cílem zvýšit zisky farmaceutického průmyslu a kolem 30 procent jich věří tomu, že byl virus za tímto účelem uměle vypěstován a rozšířen.

95 procent občanů už prý nevěří ničemu. A čemu věříte vy? Není v tomto civilizovaném exaktním světě víra něco nevhodného? Naopak, je potřebná. Například rozvoj ekonomiky a obchodu není možný bez toho, abyste věřili tomu, že jisté drahé potraviny jsou vypěstované ekologicky bez použití různých škodlivin, že právě tento prací prášek je nejlepší a že do vaší pračky či myčky musíte nutně sypat cosi, co ji očistí od svinstva, které se nachází v pitné vodě. Musíte věřit tomu, že nejlepší je jistá značka vody ve flašce, že váš mobilní operátor je nejlevnější a vaše banka vám nabízí nejlepší služby. Najdou se dokonce i lidé, kteří věří v příchod vesmírných lidí. Protože pak už bude všechno v pořádku a nebudou žádné pandemie ani jiné globální katastrofy. Budeme se totiž z této proklaté planety evakuovat a Aštar Šeran to zařídí. Musíte ale věřit!
22.12.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.