Dárek od pražské Městské knihovny.

Městská knihovna v Praze zpřístupnila ke konci roku na adrese www.mlp.cz/pohadky volně ke stažení výběr klasických českých pohádek. K nejznámějším z těch šestadvaceti, které tu zájemci najdou, patří Čert a Káča, O dvanácti měsíčkách, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, Pohádka o perníkové chaloupce, Princ Bajaja, Sůl nad zlato a Sedmero krkavců. Podle koordinátorky internetových projektů MKP Kateřiny Bajo je část pohádek vybrána ze sbírky Jaroslava Seiferta Kouzelná lucerna z roku 1945. Druhá část je především dílem Boženy Němcové. Elektronické texty doplňují omalovánky s pohádkovými postavami a další hry určené ke stažení a vytištění. Všechny ilustrace na internetové stránce jsou dílem výtvarnice Městské knihovny Evy Petržílkové. Zpřístupnění textů pohádek z fondů Městské knihovny v Praze na internetu navazuje na podobné projekty s dílem Karla Čapka www.mlp.cz/karelcapek, Boženy Němcové www.mlp.cz/bozenanemcova a s detektivkami Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesovi www.mlp.cz/holmes.

Zpřístupnění těchto autorských děl k volnému užití je možné podle § 27 autorského zákona: (1) Majetková práva trvají, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti.

Zajímavý je § 28 zákona, podle kterého (1) Dílo, u kterého uplynula doba trvání majetkových práv, může každý bez dalšího volně užít. (2) Tomu, kdo poprvé zveřejní dosud nezveřejněné dílo, k němuž uplynula doba trvání majetkových práv, vznikají takovým zveřejněním výlučná majetková práva k dílu takto zveřejněnému v rozsahu, v jakém by je měl autor díla, pokud by jeho majetková práva k dílu ještě trvala. (3) Právo podle odstavce 2 trvá 25 let od zveřejnění díla. Zdá se tedy, že se pražská Městská knihovna zvěřejněním děl Karla Čapka a Boženy Němcové stala držitelem autorských práv na dobu 25 let. Zda to platí i pro zveřejněná díla Arthura Conana Doyla si netroufám tvrdit. Předpokládám, že v tomto případě hrají roli i autorská práva překladatelů.

Od roku 2009 je (nebo bylo?) dílo Karla Čapka volné. Ne však všechny jeho knihy. Společná díla, která napsal spolu se svým bratrem Josefem Čapkem do této kategorie nepatří. Jsou to: Adam stvořitel, Ze života hmyzu, Krakonošova zahrádka a Loupežník. Josef Čapek byl prohlášen za mrtvého až v roce 1947 (duben) a jeho díla jsou proto volná až k 1.1.2018. Dědicové práv Josefa Čapka poskytli svolení pouze pro projekt Karel Čapek on-line. Jiným šířením uvedených děl se porušuje autorský zákon.

Texty najdete na uvedených adresách v obvyklých formátech HTML, RTF, PDF a TXT i ve formátech PDB a PRC (Mobipocket formát) určených pro elektronické knihy (e-book). Texty jsou zde také ve formátu EPUB určeném pro iPhone.
28.12.2009 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.