Světe div se: je zima.

Dopravu rychlovlaků TGV v lamanšském tunelu v pondělí zkomplikovalo husté sněžení. Železniční společnost Eurostar zrušila z preventivních důvodů čtyři linky a cestující vyzvala, aby k dopravě použili jiné vlaky, které zůstaly v provozu. Společnost Eurostar oznámila, že ostatní spoje jsou sice v provozu, ale kvůli počasí nelze vyloučit jejich zpoždění. Je možné čekat i zrušení provozu některých linek až na poslední chvíli. Dopravu v Británii ve středu opět ochromil čerstvý sníh. Několik letišť bylo uzavřeno a mezi zrušenými lety jsou i spoje s Českou republikou, další nabraly i více než hodinová zpoždění. Potíže má železniční doprava. Policie doporučila řidičům, aby zůstali doma. Zavřené zůstaly tisíce škol. Sněžení, které dosud trápilo především sever Anglie a Skotsko, se v noci na středu přesunulo na jih Anglie. Na některých místech napadlo přes 30 centimetrů sněhu a kolem Londýna stále sněží.

Jak je patrné, naše moderní a skvělá technická civilizace je založena na představě, že nebude mrznout a padat sníh. Naši předkové, jakmile napadl sníh, přepřahali z vozů a kočárů na saně a vesele se proháněli nejen po cestách, o kterých často ani netušili kde jsou, ale i přes pole a lesy místy, kterými by v slunném létě neprojeli s vozem. My jsme nuceni ohřívat železniční koleje i kola vlaků, shrabovat sníh a solit silnice a přesto vlaky nejezdí a automobily lehce klouzají v kotrmelcích do příkopů. a když začne tuhnout nafta v nádrži nebo zamrzne voda v benzinu, nejedeme nikam.

Po mnohaletých špatných zkušenostech nám tedy nezbývá nic jiného, než se urychleně přestěhovat s tou naší skvělou technikou do rovníkového pásu naší milé planety a naše tak pracně vybudovaná města a satelitní vilová sídliště přenechat dychtivým imigrantům z Afriky a Asie. Mělo by to řadu výhod, například bychom nemuseli jezdit na dovolenou do teplých zemí. Jistou nadějí je pro nás sice "hrozba" globálního oteplování, které prý ale přinese jen pár stupňů a navíc hrozí zatopením řady míst na zemi včetně kolébky naší technické civilizace, Londýna. Nabízí se tu snad jen jedno řešení: narovnat tu naši nabouranou zemskou osu tak, aby přestala mířit k Polárce. Pak bychom měli alespoň pořád stejné počasí a přestalo by to trapné střídání ročních období. Prostě je načase začít se zabývat planetárním inženýrstvím.
7.1.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.