Stát jsme my, mohou si hrdě říkat důchodci.

Důchodci jsou skuteční státotvůrci: chodí totiž k volbám. Je to vidět hlavně na skóre, které získávají komunisti i socani. Důchodce si můžete snadno koupit za peníze. Slibte jim zvýšení důchodů nebo alespoň třináctý důchod a jsou vaši. Zaplatí se to prý z dividend od ČEZu. To, že by se to dalo na umoření státního dluhu důchodce nezajímá, jsou si jisti tím, že v době státního bankrotu budou pod drnem.

Čeští senioři pobírají v průměru nejčastěji důchod mezi 9 000 a 9 999 Kč. Na konci loňského března takový důchod podle statistiky dostávalo zhruba 511 000 osob, což je téměř čtvrtina z celkového počtu důchodců. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácí v současnosti přes dva miliony starobních důchodů a počet stále roste. To je už nějaká volební síla. Starobní důchod v ČR dostává 700 000 mužů a 1,43 milionu žen, což je neuvěřitelný dvojnásobek! Proč tak málo mužů? Odborníci bádali a objevili, že je to prý hlavně tím, že ženy se dožívají vyššího věku než muži. Tomu říkám objev! Ale také na ty počty má vliv fakt, že ženy odcházejí do penze o něco dříve než muži, a to podle počtu vychovaných dětí. Proto by se politické strany měly zaměřit hlavně na ženy důchodkyně.

Povzbudivá (?) je tato informace: "Jednou z možností, aby člověk dostával důchod 30 000 Kč, je to, že by od roku 1996 musel vydělávat půl milionu korun měsíčně a odvádět z nich důchodové pojištění," říká Štěpánka Filipová, mluvčí ČSSZ. Odvody na důchodové pojištění totiž činí 28 procent. Pracovník by tak musel z výdělku odvádět měsíčně 140 000 Kč. Musel by to být blázen: udělal by lépe, kdyby si ty miliony ukládal do nemovitostí nebo alespoň do zlata.

Na důchodce má spadeno zejména ta mladší pracující generace. "Hlavním cílem důchodců je zabránit ostatním účastníkům MHD zaujmout jakékoliv místo k sezení. Za tímto cílem se táhnou od rána do večera a obráceně. Je to vlastně jediná věc, která je ještě drží při životě, je tedy neobyčejně zajímavé sledovat, jak vynalézaví, rafinovaní a vypočítaví jsou všechny druhy důchodců, pokud jde o jejich (nepochybně zaslouženou) nadvládu v pražské MHD," tvrdí nick DANVIN ve svém obsáhlém článku I PO ŠEDESÁTCE SE DÁ ŠKODIT o důchodcích. Jiní autoři vidí černě hlavně budoucnost: "Představte si Česko za nějakých pětadvacet let. Pokoušet se najít místo k sezení v tramvaji bude pro člověka mladšího šedesáti let marnou snahou. Veřejná parkoviště budou lemovat značky rezervující místo invalidům. Média opanují reklamy na kloubní výživu, přípravky na údržbu zubních protéz a pleny pro dospělé. Nejperspektivnějším oborem podnikání bude poskytování sociálních a ošetřovatelských služeb seniorům," píše Petr Bukač v článku Důchodci v cenových kleštích. Ano, řada důchodců je na tom velice špatně. Znáte přece ten vtip proč mají krysy čtyři nohy? Přece aby byly u popelnic dřív než důchodci. Více vtipů o důchodcích najdete na Vtipkar.cz. Pro ty mladší nabízím kalkulačku pro výpočet důchodu, kterou pro vás připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejsem si ale jistý, zda to někdo dáte dohromady. Krásný den vám všem přeje důchodce z Prahy.
21.1.2010 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.