Jak editovat soubor PDF bez Adobe Acrobatu.

Možná nejste majiteli velmi drahého programu Adobe Acrobat prostě proto, že na něj nemáte a kdosi vám poslal dokument, který je ve formátu PDF. Což o to, pokud jde o přečtení souboru ve formátu PDF, to jistě umíte prostřednictvím programu Adobe Reader, který je zdarma. Horší to bude, když takový dokument budete chtít editovat a uložit v jiném formátu. Předpokládejme, že nemáte ani předražený Microsoft Office a místo něj používáte OpenOffice, který je zdarma.
Jak tedy na to?

Dokument PDF si například můžete nechat převést do formátu DOC pomocí online služby Convert PDF to Word. Je to rychlé a vhodné v případě, že se nejedná o dokument důvěrný či dokonce tajný, který by mohl být při putování po internetu zcizen. Výsledkem je soubor bez jakkoliv "poškozené" češtiny, kde je každý odstavec pro zachování formátování uzavřen do rámu. Všech rámů se můžete zbavit jen jejich postupným ručním rušením, což nepochybně rozhází úpravu textu. Do textu jednotlivých odstavců můžete připisovat, mazat nebo opravovat cokoliv. Ale jen potud, pokud si tím nerozházíte grafickou úpravu dokumentu. Tedy nic moc. Pozor: převod PDF to Text/HTML nabízený touto službou nepřevede správně češtinu.

Nebo si stáhněte pro OpenOffice doplněk Sun PDF Import a pak můžete dokumenty PDF otevírat přímo. Editace je ale o dost obtížnější, protože jako rámec bude každý původní řádek dokumentu! Navíc konverze trvá dost dlouho. Takže tato varianta je nepoužitelná.

Třetí možností je online služba Online conversion tools for Adobe PDF documents, kterou nabízí samotná firma Adobe, která formát PDF uvedla do počítačového světa. Je ale poněkud nepraktická, protože převádí do formátu TXT nebo HTML jen soubory uložené někde na internetu. Jako zdroj tedy musíte uvést URL souboru a navíc ještě odpovědět na zvídavou otázku, proč nepoužíváte ke čtení souborů Adobe Reader. Konverze do TXT má navíc vady na kráse - čeština není perfektní. Zato převod do souboru HTML vyjde bezchybně a po uložení v textovém formátu máte konečně soubor, který můžete editovat. Komplikované ale použitelné.

Možnost čtvrtá je ta nejlepší, pokud máte ve vašem počítači Adobe Reader a jde vám jen o holý text. V případě, že není dokument PDF zablokovaný proti kopírování textu, můžete si jej otevřít v Adobe Readeru a text označit pomocí Ctrl+A, zkopírovat pomocí Ctrl+C a vložit například do OpenOffice Write pomocí Ctrl+V. Nebo použít volbu File, Save as text... a výsledný textový soubor načíst do Wordu nebo do OpenOffice Write. Sice přijdete o původní formátování textu, ale můžete si s ním pak dělat pohodlně cokoliv bez zápasení s textovými rámy. Zapíšete jej pomocí OpenOffice Write i ve formátu DOC pro případné čtení a editaci u někoho jiného ve Wordu.
25.1.2010 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.