Rozhodli jste se vylepšit váš počítač?

Možná se váš miláček stává čím dál pomalejším a začíná vám to lézt na nervy. Odborník vám doporučí, že by pomohlo smáznout disk, naformátovat a znovu nainstalovat ta mnohokrát prokletá Windows. Což není nic snadného s ohledem na kupu programů a dat, které se vám v počítači během času nashromáždily. Podle mých osobních zkušeností z poslední doby trvá taková přeinstalace nejméně jeden, někdy i více dní do okamžiku, kdy si můžete říct, že je opět počítač použitelný a konstatovat, že se skutečně zase chová o něco rychleji. Předpokládá to ovšem, že máte nejen k dispozici ovladače (drivery) ke všem zařízením (tiskárny, grafika, zvuk, monitor, skener), ale také instalačky všech programů. Pokud jde o vaše cenná data, hodně pomůže, když je máte na jiném fyzickém disku, tedy nikoliv na tom, na kterém jsou Windows. Pokud druhý či třetí disk nemáte, možná je to krok, který byste měli nejprve udělat. Je to celkem snadná operace a poté, když svá data přesunete, můžete začít s totální obnovou Windows. Nejsnadnějším řešením je koupě externího pevného disku s připojením do konektoru USB.

Jestliže zjistíte některým testovacím programem, že úzkým místem ve vašem počítači je grafika, můžete rovněž celkem snadno přidat grafickou kartu nebo vyměnit starou za výkonnější. Musíte si ovšem zjistit, do jaké sběrnice (AGP. PCI, PCI-e) můžete grafickou kartu přidat. Ideální je, když si půjdete koupit novou s tou starou v hrsti. Tohle vás může stát mezi 500 - 2000 Kč.

Další možností je vyměnit procesor, což může být finančně trochu náročnější, ale opět nemusíte "sáhnout" na nainstalované Windows ani programy. Ceny nového procesoru se pohybují od 1000 do 7000 podle toho, jak rychlí chcete být. Kdo si na něco podobného troufá, měl by o svém počítači buď vědět úplně všechno, nebo tuto operaci svěřit odborníkovi. Pro odvážné a lehce zasvěcené doporučuji se seznámit s několika videi, které takovou operaci popisují. Jak se správně instaluje procesor do patice LGA775 vám předvede firemní video.

Poněkud roztřesené ruce kutila vám ukáží, jak se ze základní desky vyjme starý procesor opět z patice LGA775. Video je pozoruhodné v tom, že ukazuje potíže, s jakými se můžete setkat při demontáži chladiče, kdy budete možná muset mít přístup k zadní straně desky.

Firemní video od AMD je dobré zhlédnout kvůli výbornému komentáři, který upozorňuje na možná rizika při demontáži chladiče. Další velmi důkladně natočené video podrobně vysvětluje postup montáže procesoru do patice (socket).

Relativně nejsnadnější cestou je ovšem koupě nového počítače za 12-70000 korun podle toho, jaké "dělo" si vaše ego žádá a hlavně kolik do toho chcete vrazit peněz. Velmi slušná konfigurace se bez monitoru ale i s Windows 7 dostane již za 15 tisíc a měla by vám vydržet alespoň pět dalších let. Přeji vám jen samé úspěchy při vylepšování vašeho počítače nebo šťastnou ruku při koupi nového. Pokud jde o moje osobní zkušenosti: jako dodavatele dílů doporučuji www.lan-shop.cz, nový počítač i na zakázku dodá spolehlivě a kvalitně Mironet.cz.
28.1.2010 11:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.