Kdo inkasoval úplatky za Gripeny?

Britský protikorupční úřad SFO (Serious Fraud Office) obvinil 29.1.2010 bývalého agenta britského zbrojařského koncernu BAE (největší evropský výrobce zbraní), rakouského obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho z korupce spojené s dodávkami stíhaček Jas-39 Gripen do České republiky, Maďarska a Rakouska. SFO oznámil, že šestapadesátiletý Mensdorff-Pouilly je obžalován ze spiknutí za účelem korupce.

Podle britského úřadu se šestapadesátiletý Rakušan "mezi 1. lednem 2002 a 31. prosincem 2008 s dalšími osobami spojil za účelem korupčních plateb neznámým představitelům a dalším agentům vlád některých středoevropských a východoevropských zemí, včetně České republiky, Maďarska a Rakouska". Účelem této korupce bylo zajistit od těchto vlád kontrakty za dodávky letadel Jas-39 Gripen od BAE Systems a tyto částky byly odměnou za získání těchto kontraktů, uvádí se v prohlášení SFO. Obviněný podnikatel měl podle vyšetřovatelů neprůhledně získat od BAE Systems 13 milionů eur (asi 365 milionů korun), z nichž část údajně sloužila na úplatky.

Celou kauzu o gripenech "řízenou" vládami ČSSD pod vedením Zemana a Špidly velice dobře shrnuje článek "Kdo půjde sedět za gripeny" zveřejněný v placené části Respektu 29.června 2009. Přečíst si jej můžete celý bez placení na serveru KDU.cz díky panu poslanci Kvapilovi.

Serious Fraud Office (SFO) byla založena v dubnu 1988. Náplní této vládní organizace bylo v minulosti vyšetřování a stíhání řady největších podvodů v britské historii. SFO není policie ani soud. Je to v podstatě něco jako stálá státní vyšetřovací komise zaměřená na korupci a podvody "velkého" rozsahu poškozující státní zájmy a pověst Velké Británie. Výsledky svých šetření předává SFO policejním orgánům a soudům. SFO si svoji "práci" vybírá. Šetřený případ musí splňovat určitá kriteria:
   * Škoda více než milion liber
   * Případ je politicky citlivý
   * Má významný dopad na britskou ekonomiku
   * Případ se vyznačuje velkou složitostí.
Hlavní typy podvodů, které SFO zkoumá jsou:
   * Investiční podvody
   * Úplatkářství a korupce
   * Podvody ve firmách
   * Podvody ve veřejném sektoru.

Kauzou údajných úplatků při pronájmu gripenů se v ČR dvakrát zabývala protikorupční policie. Ani v jednom případě však nepadlo žádné obvinění a obě šetření skončila odložením. Naposledy se tak stalo koncem loňského roku. Nyní kauzu kontrolují státní zástupci z Nejvyššího státního zastupitelství.

Pronájem gripenů skončí v roce 2014. Podle bývalé lidovecké ministryně obrany Parkanové by prý bylo nejlevnější variantou, jak zabezpečit náš vzdušný prostor, jejich odkoupení. Domnívat se, že dokončit tento pro Českou republiku jistě výhodný obchod by tak mohla vláda ČSSD spolu s prezidentem a vrchním velitelem armády Milošem Zemanem, který by tak mohl splnit své závazky k firmě BAE, je jen sprostá spekulace. Doplatit krachující firmě SAAB pár desítek miliard korun stejně nebudeme mít z čeho a tak náš vzdušný prostor bude nejspíše od roku 2015 chránit německá armáda podobně, jako jsme to my dělali pár měsíců nad Litvou, Lotyšskem a Estonskem.
1.2.2010 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.