Navrátilec Špidla do čela ČSSD a vlády?

Nepotvrzené zprávy, že Vladimír Špidla si po skončení svého účinkování v evropské komisi najde nějaký zajímavý a lukrativní job ve strukturách EU se nepotvrdily. Nepodplatitelný a nekomunikativní Špidla se rozhodl se finančně zabezpečit prací v senátu, kam hodlá kandidovat za ČSSD. Pokud se mu to podaří a získá tak jistou dávku autority, hodlá podle jeho slov uvnitř své rodné strany nabízet svou vizi postavenou na dvou základních předpokladech:
Stůj při nás, náš milý Špidlo!Česko, nebude-li maximálně integrovaným členem Evropské unie, podle Špidly naplno podlehne energetické krizi. V případě "vplynutí" do EU nám mají pomoci západoevropské členské státy. Pravděpodobně asi tak, jak nám naposledy pomáhali s naftovou krizí...
Česko se na tuto budoucnost prý musí připravit, a to tak, že v přebudování poměrů dá přednost ekologickým a s nimi spojeným sociálním aspektům. "V Bruselu jsem získal určité vědomosti a ty teď chci využít," vysvětlil Špidla, jehož posledním úspěchem v Bruselu byla zcela zásadní dohoda o boji proti zraněním ostrými nástroji ve zdravotnictví uzavřená za jeho osobní asistence mezi zástupci evropských zaměstnavatelů (HOSPEEM) a odborů (EPSU) v oblasti zdravotnictví. Špidla se už dále nemohl dívat na to, jak se zdravotní sestry zraňují injekčními stříkačkami a nešikovní chirurgové si vrážejí skalpely do těla. Od teď už bude lépe.

Proč Špidlovu cestu do senátu hodlá pantáta Paroubek podporovat? Možná proto, že se sám chystá do boje o prezidentské křeslo a Špidla by se mu mohl jako "evropsky zkušený" úředník hodit na post předsedy strany i vlády. Do té doby jej uklidí do senátu, skladiště dočasně či trvale odložených politiků. Ale i kdyby se Špidla již nevrátil do "velké" politiky, nouzí trpět nebude. Na otázku novinářů, zda je adekvátní, že jako důchodce bude dostávat od roku 2016 coby bývalý člen evropské komise doživotně sto tisíc korun měsíčně, Vladimír Špidla odpověděl po špidlovsku: "Ty peníze dostáváte za to, že nemůžete prakticky nic dělat. Komisaři získají znalost, která je mimořádně významná, a komise se snaží vytvořit podmínky, aby je nic nenutilo k tomu tuto znalost zneužít. Chtějí zajistit, aby svou odbornost používali ve prospěch veřejného blaha." Špidla se tak stane jediným českým politikem, který bude skutečně nepodplatitelný a bude tedy konat jen absolutní dobro ve jménu blaha lidu České republiky. Popřejme mu tedy dlouhý život, abychom mohli z jeho dobrotivosti, bezelstnosti a sociálně-ekologického cítění mít co největší užitek.
2.2.2010 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.