Cikán je slovo politicky nekorektní.

Vedení OS Roma Realia spolu s představiteli Hnutí romského odporu uspělo s protestem proti použití výrazu "cikánský" v učebním materiálu, které vydalo nakladatelství Nová Škola s.r.o.

Romskému sdružení se v prosinci dostal do rukou materiál v podobě školního sešitu (Tvrdé a měkké slabiky), kde jsou na str. 9 nabízející jazyky, kterými se mluví v našich zemích. V sešitu si lze vybrat z jazyka českého, slovenského, maďarského nebo dokonce cikánského. A to se stalo předmětem důrazného znepokojení Roma Realia.

Šéf a mluvčí romského hnutí Václav Miko zároveň písemně informoval ministryni školství Miroslavu Kopicovou s důrazem na Romy vnímaný antiromský postoj vůči některým dětem, což dle Roma Realia svědčí o závažnosti a hloubce rasistického smýšlení nakladatelství a neschopnosti českého školství čelit a bránit práva a zájmy romských dětí.

Ministryně školství Miroslava Kopicová podle prohlášení Roma Realia dne 25. 1. 2010 na tuto výzvu reagovala a zaslala předsedu Roma Realia Václavu Mikovi dopis, kde je mimo jiné uvedeno, že "MŠMT vyzve nakladatelství Nová škola, aby neprodleně provedlo opravy v pracovním sešitě Tvrdé a měkké slabiky a konkrétně na stranách 9 a 15 odstranilo z textu slova cikánsky a cikánky a informovalo Vás o provedených úpravách." (Pramen).

Odkaz na předmětný školní sešit Tvrdé a měkké slabiky, který seznamuje s problematikou psaní i, y po tvrdých a měkkých souhláskách, psaní skupin dě, tě, ně, bě, pě, vě, mě i znělých a neznělých souhlásek. Obsahuje klíč s řešením. (Předmět: Český jazyk) Cena s DPH: 26 Kč/ks.
Nenechte se zmást případnou nečitelností stránek nakladatelství Nová škola. Je způsobena totální nevědomostí autora stránek, který někde potratil záhlaví stránek, kde má být uvedeno kódování textu. Přepněte si na kódování Unicode (UTF-8).

Slova jako cikán, cikánka, cikánský, cikánština, cikánšťata jsou tedy definitivně vymýcena z našich škol a měla by být vymazána i ze všech dalších knih, slovníků a jiných materiálů. Je proto třeba i zakázat provozování takových paskvilů buržoasní kultury, jako je opereta Johanna Strausse mladšího Cikánský baron, která se dokonce dává na otáčivém hledišti v Českém Krumlově pro zahraniční turisty. Rovněž se nadále nebude v rozhlase ani v televizi pouštět píseň Cikánka a zakázán bude i film Cikáni jdou do nebe, který ukazuje Romy jako zloděje koní.

Z knihoven je třeba stáhnout také knihu Cikáni sepsanou kdysi jakýmsi Máchou, která je dosud běžně nabízena na trhu a je nutno zakázat další její vydávání. Jedině tak můžeme odčinit všechny ty urážky a špínu, kterou po staletí házela česká společnost na naše romské spoluobyvatele. Díky říznému zásahu naší milé ministryni školství Kopicové můžeme zahájit novou etapu soužití našich národů a to i s využíváním zkušeností z dalších zemí Evropské unie. A pamatujte na má slova: buďte dobří!
4.2.2010 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.