Jak se přihlásit do Windows 7 jako Administrator?

Na první pohled vypadá tato otázka jako holý nesmysl. Určitě jste si při instalaci vytvořili nejméně pro sebe jednoho uživatele s právy administrátora a také podle doporučení zkušených zakázali účet Quest. Jste si tedy jistí, že můžete provádět s operačním systéme všechno, co vás napadne. Omyl. Není to tak, protože ten, který má skutečná neomezená práva - což je jistě velmi nebezpečná schopnost - ten se jmenuje Administrator a jeho účet je po instalaci Windows 7 zakázán. Pokud jste tedy při nastavování systému nebo při nějakých nebezpečných experimentech narazili a byl vám odepřen k některé funkci přístup, nezbývá, než si s patřičnou dávkou opatrnosti účet Administrator zpřístupnit. Je to prosté, stačí, když jste jako uživatel zařazen do skupiny Administrators.

  1. zvolte Ovládací panely, Nástroje pro správu, Správa počítače.
  2. rozbalte Místní uživatelé a skupiny a klikněte na Uživatelé.
  3. klikněte na Administrator a zrušte zaškrtnutí Účet je zablokován.

Po odhlášení se na přihlašovací obrazovce již ikona Administrator objeví. Nezapomeňte mu přidat heslo, žádné zatím nemá! Devět ajťáků z deseti vám ale doporučuje, abyste měli tento účet z důvodů bezpečnosti zablokovaný a používali jej jen po nezbytně nutnou dobu. Stejně tak "obyčejnou" práci na počítači jako je čtení novin a jiné brousení po internetu či spisování peticí nebo dělání účetnictví provádějte jako uživatel, který není členem skupiny Administrators.

O tom, kdy byste mohli potřebovat práva skutečného Administrator-a, se nebudu na tomto místě rozepisovat. Pro zvídavce doporučuji například článek Michala Politzera Role Administrátora ve Vistě na velice dobrém serveru MojeWindows.cz, kde najdete v sekci Návody řadu užitečných informací. Prakticky vše, co se týká uživatelských práv ve Vistě platí i pro Windows 7.

Zejména pro ty z vás, kteří přecházejí z Windows XP na Windows 7 doporučuji se začíst do řady popisů a návodům zabývajících se právy uživatelů. Docela slušná várka článků je přímo na serveru Microsoftu Windows.Mirosoft.com a to dokonce i v češtině.
5.2.2010 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.