Digitální herbáře.

Wikipedia: "Herbář je soubor herbářových položek. Může být tvořen sušenými rostlinami, sušenými semeny a plody, fotografiemi rostlin, plody naloženými v lihu, atd. Herbáře jsou důležité pro výuku botaniky. Slovo „herbář“ má původ v latině. Původní slovo herba znamená česky „bylina“. Zprvu je tedy herbář chápán jako kniha o léčivých rostlinách. S první takovouto knihou se na území dnešního Česka setkáváme v díle Herbář aneb Bylinář Pietra Andrea Mattioliho vydané v Praze roku 1562 Jiřím Melantrichem z Aventina a do češtiny přeložené Tadeášem Hájkem z Hájku. Tento herbář obsahuje černobílá vyobrazení s popisy. Od 17. století se pak význam herbáře posouvá k dnešnímu pojetí: tedy sbírka sušených rostlin."

V roce 2009 řešilo Studijní a informační centrum ČZU v Praze, spolu s Katedrou botaniky a fyziologie rostlin Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (dále FAPPZ ČZU) projekt financovaný z Fondu rozvoje vysokých škol „Digitalizace, archivace a zpřístupnění unikátní herbářové knihovny“. Projekt byl zaměřen na digitalizaci unikátních herbářových položek - Matthioliho herbáře, Plantarum Brasiliae a dalších herbárií a systematik v Botanické knihovně Katedry botaniky a fyziologie rostlin.

Výstupy tohoto projektu byly široké veřejnosti zpřístupněny ve zkušebním provozu v prosinci 2009 a od 1. 1. 2010 je databáze plně funkční. Databázi „Herbarium“ bude spravovat Studijní a informační centrum ČZU v Praze a centrálním přístupovým bodem jsou tedy jeho webové stránky, konkrétně odkaz „Herbarium“ . V první etapě je zpracováno přes 1700 herbářových položek a digitalizovaných knih a na 10 knih s tématikou vztahující se k herbářům a systematické botanice. V herbářových položkách lze vyhledávat podle 9 různých kritérií (český název a vědecký název druhu, naleziště a locality, čeleď a familia země, stanoviště, sběratel).

Kromě digitalizovaného "sušeného" a poněkud nudného herbáře našich vědců můžete na internetu nalézt řadu dalších herbářů. Jejich autory jsou většinou amatéřští nadšenci a milovníci přírody. Webové společenství přátel botaniky a zvířat provozuje Fotografický herbář a také soubor fotografií Zvířata na fotografiích.

Amatérský Elektronický Herbář obsahuje fotografie semenných rostlin (jednoděložných a dvouděložných) v členění podle čeledí. Je zaměřen především na květenu Česka a Slovenska. Fotografie z dalších zemí evropských i neevropských jsou zde pro zpestření a dokreslení různorodosti rostlinné říše. Obsah herbáře bude průběžně stále doplňován tak, aby v dohledné době obsahoval minimálně 1000 botanických druhů.

Další fotografický Herbář Václava Kubíčka je součástí rozsáhlé Encyklopedie rostlin. Najdete v něm i užitečné odkazy na podobné zdroje botanických informací.

Na internetových stránkách NATURFOTO.cz najdete nejen rostliny, ale i fotografie ptáků, savců, plazů a obojživelníků, ryb, hmyzu a hub. Fotografie jsou volně použitelné pro školy a pro nekomerční účely s uvedením odkazu na www.naturfoto.cz.

Rozsáhlý kolektiv autorů vytváří server BOTANY.cz, který vyniká zejména kvalitními podrobnými popisy rostlin a míst jejich výskytu včetně tak kuriózních, jako jsou fotbalová hřiště. Najdete zde i seriál Škola fotografování pro botaniky nebo informace o rostlinách a zákonech.

Venku sice ještě stále panuje mráz a padá sníh, ale je čas se připravit na jarní procházky do přírody. S internetovými stránkami o české přírodě vám doba čekání na jaro jistě uběhne rychleji.
9.2.2010 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.