Konec budování obnovitelných zdrojů energie?

Tisková zpráva: ČEPS žádá o pozastavení připojování nových zdrojů OZE. V současné době se elektrizační soustava České republiky nachází již za hranicí bezpečné hodnoty instalovaného výkonu a výkonu již schváleného k připojení ve větrných a fotovoltaických elektrárnách. Pokud sečteme realizované projekty a vydaná kladná stanoviska k žádostem o připojení, je toto číslo vyšší než hodnota přijatelná pro bezpečný a spolehlivý provoz elektrizační soustavy ČR. Společnost ČEPS je ze zákona odpovědná za vyrovnanou bilanci mezi výrobou a spotřebou elektřiny v celé České republice a za bezpečný a spolehlivý provoz přenosové soustavy. Pokud urychleně nedojde ke změně pravidel připojování výše uvedených zdrojů, bude ČEPS především při předcházení či řešení stavu nouze nucena tyto zdroje odstavovat z provozu. Toto by mohlo pro investory do větrných a fotovoltaických elektráren znamenat ohrožení jejich investic.
V současné době (stav k 31. 12. 2009) je do elektrizační soustavy ČR připojeno více než 600 MW výkonu větrných a fotovoltaických elektráren a kladná stanoviska žádostem o připojení těchto zdrojů v rámci celé ČR dosahují dalších 3 500 MW výkonu.
„Dopisem ze dne 3. února 2010 jsme požádali distribuční společnosti (ČEZ , E.ON, PRE.) o pozastavení vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren“, říká předseda představenstva a generální ředitel společnosti Ing. Petr Zeman a zároveň dodává: „nelze do soustavy připojit více výkonu, než z ní lze odebrat, to nám jednoduše neumožňují fyzikální zákony“.
Dalším postupem při řešení této problematiky bude vypracování nových podmínek pro připojení těchto zdrojů společně se zástupci distribučních společností Další informace budou známy počátkem března tohoto roku.

Je nutné omezit nekontrolovaný boom fotovoltaických elektráren, zvyšují cenu elektřiny a znemožňují rozvoj ostatních – levnějších – obnovitelných zdrojů. Sdružení CZ Biom vyzývá otevřeným dopisem předsedy ČSSD, ODS, Vládu a Sněmovnu k urychlenému řešení krizové situace.
Tisková zpráva CZ Biom:
V roce 2005 prosadila poslankyně ČSSD Iva Šedivá při schvalování zákona o obnovitelných zdrojích energie (180/2005) pozměňovací návrh, který dnes znemožňuje snížit cenu elektrické energie z obnovitelných zdrojů o více než 5 % ročně, což v současné době způsobuje nekontrolovatelný rozvoj fotovoltaických elektráren díky jejich vysoké výkupní ceně. Pokud bude současný rozvoj pokračovat, budou český průmysl i domácnosti platit za elektřinu až o 0,50 Kč/kWh více. To je reálná hrozba českému průmyslu i životní úrovni obyvatel. Už pro rok 2010 odhaduje ERÚ nárůst vícenákladů silové ceny elektřiny na 0,163 Kč/kWh1 a to zejména díky fotovoltaice.

Jak je patrné ze současného politického vývoje a slovním (zatím) bitkám našich poslanců v parlamentu, kde zejména ODS ve snaze zabránit ČSSD a KSČM schválení některých zákonů, které by ve svém důsledku prohloubily státní dluh bojkotuje chod parlamentu, nelze očekávat, že by se boj "zelených" investorů o peníze daňových poplatníků nějak usměrnil. Na jedné straně je tu snaha o získávání ekologičtější energie, na straně druhé se začíná projevovat toto úsilí plíživým zdražováním elektřiny i fosilních paliv, na která stát uvalil od roku 2008 ekologickou daň. A do toho přicházejí nečekané patálie s neschopností elektrické přenosové soustavy přijímat zcela náhodné kolísání dodávek proudu od krajně nespolehlivých větrných či fotovoltaických elektráren.

Zákonodárci by měli nejspíše zvýhodnit připojování elektráren spalujících biomasu, protože jsou to zdroje spolehlivější schopné dodávat stálé předem dohodnuté množství vyrobené energie v dohodnutém čase. Proti sobě stojí nepochybně v parlamentu i ve vládě dnes se už ostře vyhraňující dvě investorské loby a to, která zvítězí bude záležet na výši úplatků poskytnutých pro získání hlasů. Nejspíše ale půjde o hlasy až těch příštích poslanců, pokud ovšem budou voleni nějací jiní "kapři", než je ta sebranka okupující dnešní parlament. A kdo to všechno zaplatí? Že se tak blbě ptám: přece my všichni, kteří tento "zelený" boj zaplatí v neustále rostoucích cenách energií. Má to prý ale jednu velkou výhodu: bude se nám lépe dýchat. Jen by se asi ale měla ještě zastavit výroba oceli na severní Moravě a zakázat doprava osobními i nákladními automobily, skončit s výstavbou dálnic a vrátit se s dopravou na železnici. Pak by ale narostl dramaticky počet nezaměstnaných, kteří by se museli začít živit s motykou, koněm a pluhem, kosou a hráběmi. Takové "moderní" ekologické zemědělství by totiž hladce zaměstnalo třetinu národa. Jenže to se nám ale nechce. Takže nám zbývá držet hubu a krok a doufat, že státní bankrot přijde co nejpozději. Sledujte vývoj v Řecku, Portugalsku a Španělsku, půjdeme v jejich stopách. Pak ať se děje vůle boží a Bruselu. Do té doby si budeme šťastně a spokojeně žít na dluh.
12.2.2010 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.