Blázen nebo genius? Umění nebo podvod?

Taková a podobná rozporuplná hodnocení vyvolává "objevená" fotografická tvorba Miroslava Tichého. V newyorském Mezinárodním centru fotografie (International Center of Photography - ICP) probíhá od 29.1.2010 výstava snímků fotografa Miroslava Tichého z Kyjova. Tvorbu svérázného umělce, který tvořil v ústraní a do širšího povědomí se dostal až v posledních letech, si návštěvníci prestižní galerie a muzea až do 9. května mohou prohlédnout zhruba na 100 snímcích, jejichž téměř výlučným tématem jsou kyjovské ženy.

Tichého fotografie v New Yorku již předloni představila výstavní síň Tanya Bonakdar Gallery. Nynější výstava je ale mnohem rozsáhlejší. "Jedná se o širokou prezentaci díla Tichého, celý přehled jeho fotografie, nezahrnuje sice jeho kresby a malbu, ale ukazuje pro Spojené státy fascinující dílo," řekl ČTK fotografův popularizátor Roman Buxbaum.

Tichý se narodil v roce 1926 v Nětčicích, které jsou dnes předměstím Kyjova. Doma i ve světě se proslavil až v posledních letech. Jeho první samostatná domácí výstava představila až v roce jeho osmdesátin nejširší výběr celoživotního díla včetně kresby a malby. Pro fotografování používá často vlastnoručně sestrojené aparáty, jejichž ukázky jsou nyní k vidění i v New Yorku, a záměrně ignoruje klasická pravidla. (Pramen).

Na údajně oficiálních stránkách Tichého je zvěřejněno jeho pozoruhodné prohlášení o jeho vztahu k zřejmě samozvanému popularizátoru jeho fotografií Romanovi Bauxbaumovi. Cituji: "Prohlašuji, že jsem neudělil žádný souhlas ani písemně ani ústně k tomu, aby mé dílo bylo jakýmkoliv způsobem šířeno nebo aby bylo jakýmkoliv jiným způsobem využívána moje autorská práva ze strany Dr. Romana Bouxbauma, který mé dílo neoprávněně rozšiřuje a tím porušuje moje autorská práva... Prohlašuji, že Dr.Roman Bouxbaum se snažil vloudit se do mé přízně, ale bez úspěchu, neboť Dr. Roman Bouxbaum usiloval pouze o to, aby se zmacnil mého díla a toto mé dílo užíval a měl z něho pro sebe užitky.
(Celý text prohlášení zde.)

15.2.2010 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.