Tak nám zrušili Dělnickou stranu...

Ano, je to tak. Vůdce DS Vandas u Nejvyššího správního soudu neuspěl a jeho milovaná strana byla rozhodnutím tohoto soudu zrušena. Je to poprvé, kdy byla v České republice úředně zrušena politická strana pro její protiprávní činnost. Soud označil za rasistický požadavek Dělnické strany, aby se v dokumentech občanů uváděla národnost. Argument, že by se tak dělo se souhlasem občana, soud označil za nevěrohodný. Jako xenofobní soudní senát označil vztah Dělnické strany k cizincům nebo k homosexuálům. Soud vzal do úvahy i svědectvím znalce, podle kterého Dělnická strana v symbolech i slovních projevech navazuje na hitlerovský nacionální socialismus. Výše honoráře úspěšného advokáta Sokola zastupujícího stát není známa.

Vandas má ale již připraven náhradní projekt nazvaný Dělnická strana sociální spravedlnosti, kterou založil jako předvídavý politik již 23.1.2004. Předsedkyní této "náhradní" strany je Hana Pavlíčková, matka předsedy dnes již zrušené Dělnické strany Tomáše Vandase. Nominovaní členové DS budou tedy nejspíše kandidovat do sněmovny pod hlavičkou této strany.

Co si o zrušení DS myslí někteří anonymní diskutéři na internetu? Někteří to vítají se slovy "výborně, teď ješte zakázat KSČM což je DS akorat v krvavě rudém" a maximalisté dodávají "tak, a teď ještě zrušit ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, TOP09, Zelení..." Mírní sympatizanti DS míní "Fašisty nemusim, ale kdo teď bude strašit nepřízpůsobivé občany? a dodávají, že "daleko jednodušším způsobem likvidace DS by bylo vyřešit problémy s nepřizpůsobivostí menšiny, lidi by okamžitě ztratili důvod DS volit."
Nick Milan Seliga v diskuzi na iDNES tuto myšlenku rozvádí: "Upozorňuji dopředu, nejsem nácek a nácky opravdu nemám rád. Nicméně tenhle hon na dělnickou stranu má své důvody, lidi ji nevolí proto, že by sympatizovali s nacismem, ale proto, že dělnická strana jako jediná upozorňuje na problémy s romskými spoluobčany. Pro všechny vládní strany je tato menšina špinavým tajemstvím o kterém se nemluví a je lepší "dát jim co chtějí a ignorovat je", aby měla republika jakž takž dobrý obraz v zahraničí. To je důvod posilování dělnické strany, fakt že vláda odmítá řešit problémy o kterých ví většina populace. A pro vládu je přijatelnější řešit následky (zakázat DS) než příčinu. A věta o tom, že DS ohrožuje demokracii je směšná, samotné zakazování strany která ve volbách získala určité procento hlasů je v přímém rozporu s principy demokracie."

Bude tedy vláda pokračovat v honu na extremisty a podá také žalobu na zrušení KSČM? Komise Senátu pro posouzení ústavnosti KSČM vedená senátorem Štětinou schválila v prosinci minulého roku usnesení, aby se vláda Jana Fischera zabývala možností podání žaloby k Nejvyššímu správnímu soudu požadující pozastavení činnosti komunistické strany do doby, než se KSČM vzdá v názvu slova komunistický. "KSČM by se navíc měla vzdát všech derivátů slova komunismus a komunistický," uvedl tehdy Štětina. Dalším požadavkem komise bylo, aby se KSČM zřekla odkazu na marxisticko-leniskou ideologii. Senátoři totiž KSČM viní z toho, že porušuje Ústavu ČR, protože se nezřekla násilí k prosazení svých zájmů.
Na schůzce vlády se senátory, na kterou se předseda vlády jako bývalý komunista raději nedostavil, se ministr vnitra Pecina projevil jako obhájce KSČM, když argumentoval, že strany, které mají v názvu slovo komunistická, v Evropě fungují. "Nevidím od KSČM bezprostřední ohrožení demokracie," poznamenal tehdy Pecina. A od té doby se vláda možným zákazem nebo pozastavením KSČM nezabývala. Pokud se stane pantáta Paroubek příštím předsedou vlády, mohou senátoři v čele se Štětinou na jakékoliv kroky proti komunistům zapomenout. Ale ani v opačném případě KSČM od případné vlády vedené ODS nic nehrozí. ODS bude totiž hlasy komunistů potřebovat při volbě příštího prezidenta, kterým by se rád stal nynější předseda senátu Přemysl Sobotka. Je to už dávno, kdy Bismarck pravil: "Politika není exaktní věda, je to umění možného." Malý český člověk k tomu dodává: ano, politika je svinstvo.
17.2.2010 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.