Neuvěřitelné události z hlavního města.

Magistrát plánuje zaměstnat bezdomovce na úklid sněhu. Hlavní město vyhlásilo výběrové řízení na firmu, která "projekt" uskuteční, protože jinak se to udělat nedá. O tom, že by magistrátní úředníci zvedli zadky ze židlí a šli alespoň rozdávat nářadí a kontrolovali provedenou práci, se neuvažuje. Akce řízená zatím neznámou soukromou firmou bude prý trvat měsíc a magistrát za ni zaplatí cca 1,8 milionu korun. Práci dostane 50 lidí bez přístřeší a tak na první pohled na jednoho pracovníka vychází měsíční odměna neuvěřitelných 36000 Kč. Bezdomovci si tak konečně pomůžou k penězům! Nebo se mýlím? Že většina těch peněz spíše skončí v kapsách městských úředníků a úředníků oné soukromé firmy? Je to ale vše pro dobro občanů. Sníh budou bezdomovci (budou se muset nejspíše prokázat úředním potvrzením, že nemají kde bydlet) uklízet zejména z míst, kde vadí v pohybu lidem s tělesným postižením. Navrhuji, aby tato místa vybrala zvláštní magistrátní komise složená ze zástupců obce postižených, kteří budou projíždět na vozících pražské ulice a barevnými spreji označovat zvláště nebezpečná místa.

Lidem milovaný a vždy usměvavý radní pro sociální oblast Jiří Janeček chce projekt spustit do dvou týdnů. Pomoci má nejen bezdomovcům, ale zlepšit má podle jeho slov také jejich obraz u Pražanů. Za hodinu odhrabávání sněhu dostanou 50 korun a jedno teplé jídlo denně, náklady tedy celkem podle mého chabého rozumu asi 575 tisíc (50 bezd. x 50 Kč x 180 hod. + 50 bezd. x 25 dní x 100 kč) "Je o to zájem, což jsem překvapen. Myslel jsem, že bezdomovci nebudou chtít za tyto peníze pracovat," řekl Janeček.

Jsem také překvapen, ale tím, jak pomalu pracuje mozek pana Janečka. Teprve v polovině února mu došlo, že by se bezdomovcům mohla nabídnout taková prácička. A je pozoruhodné, že se bude čekat ještě čtrnáct dnů, než se to spustí. Nejspíše budou nakupovat lopaty a škrabky a mezitím sníh roztaje. Během roku se tyto nástroje rozkradou a příští zimu může pan Janeček začít někdy v únoru přemýšlet, jak na to. Pan Janeček bohužel tisk neinformoval, kam se poděje po odečtení mezd a nákladů na guláš pro 50 lidí zbytek plánované částky, tedy odhadem cca 1,2 milionu korun. V této souvislosti odsoudil nápad brněnské radnice, kdy tamní bezdomovci dostávají zdarma neprodané jídlo z poledních menu. "Když dám někomu něco zadarmo, tak už ho v životě nedonutím žádným jiným prostředkem, aby pro sebe něco udělal," zdůraznil novinářům tento milý a oblíbený pražský radní.

Připomeňme si na tomto místě, že již za první republiky bezdomovci a lid nezaměstnaný toužil po tom, aby v Praze napadl sníh. Zpívali o tom i Voskovec a Werich v písni Pražská Java (nejde o motocykl, Java byl v roce 1910 oblíbený druh tance):
Kéž by v sněhový háv
přivoděla se nám stověžatá matička
aspoň z vodklízení sněhu koukalo by
makání a prácička.

Celý text písně najdete ve Velkém zpěvníku a vězte, že V+W nemohli tenkrát tušit, že budeme mít dnes za premiéra statistika, když pěli, že:
Zručný statistik
rozdělí vkus lidu kategoricky
v druhů několik
kterým se v Praze něco líbí vždycky...

Další objevný super nápad starý několik set let se vylíhnul v jiných hlavách: Na několika místech v Praze by v blízké budoucnosti mohla vzniknout takzvaná farmářská tržiště, kde si lidé koupí přímo od soukromých zemědělců čerstvé potraviny. Vznik takovýchto tržišť, v zahraničí obvyklých, v metropoli dnes téměř neexistujících, plánuje společný projekt nadace Partnerství a občanského sdružení Archetyp. Vážný zájem o zřízení tržnic ČTK potvrdili zástupci některých městských částí i farmářů. Zkušebně bylo loni zprovozněno farmářské tržiště v pražských Klánovicích. Záměr se zamlouvá také ministerstvu zemědělství. To je velmi důležité, protože kdyby se jim to nezamlouvalo, určitě by to zatrhli. Otázkou ale zůstává, co na to ministerstvo financí a berňák. Je třeba rázně zamezit prodej nezdaněného zboží, protože by naši farmáři mohli neuvěřitelně zbohatnout. A bude také zavedena kontrola, zda se jedná skutečně o české farmáře. Kontrolovat se bude šikmost očí podle úředně vydané šablony.

Poslední zpráva je bohužel tragická: v pražském kostele sv.Haštala se kosti sv.Anežky nenašly. Je to škoda, protože podle pověsti bychom byli poté, co by byla sv.Anežka uložena na důstojném místě, ochráněni navždy od krize, hladu a nezaměstnanosti a v Čechách (snad i na Moravě a ve Slezsku) nastane doba štěstí, vzájemné lásky a blahobytu. Je proto třeba usilovně hledat dál a vláda by měla poskytnout tomuto konání veškerou finanční podporu, protože by se tak nemusela obávat o finanční krach naší drahé republiky. Hledejte, šmudlové, hledejte, závisí na tom naše budoucnost!
18.2.2010 09:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.