Jakou má ODS politickou vizi?

Na víkendové "ideové" konferenci, poněkud připomínající podobné "konference" pořádané komunisty v dobách jejich vlády, se objevily některé docela zajímavé názory a koncepce "vládnutí". Podívejme se na to, jak si ODS představuje řešení přistěhovalectví. Cituji z textu Vize 2020:

Uvědomujeme si, že migrace obyvatel je doprovodným jevem nerovnoměrného ekonomického a sociálního vývoje ve světě či důsledkem humanitárních a přírodních katastrof. Tato skutečnost není výrazem našich přání či plánů. Je existující realitou, na kterou můžeme jen reagovat a pokusit se ji usměrňovat a řídit.

Řešení migrace dovnitř státu stojí na třech pilířích, kterými jsou řízení legální migrace, prevence a boj proti nelegální migraci a vztah mezi migrací a rozvojem. V boji proti nelegální migraci zdůrazňujeme prevenci a praktickou spolupráci s dalšími zeměmi EU. Odmítáme však jednotnou imigrační politiku v rámci EU. Jsme přesvědčeni o tom, že uplatňování imigrační politiky je výsostným právem jednotlivých národních vlád a snahy o její unifikaci jsou útokem na suverenitu státu.

Multikulturalismus považujeme za mrtvý koncept. Imigranti se musí integrovat a respektovat demokratické a kulturní hodnoty evropské společnosti. Ekonomické migraci můžeme částečně předcházet kvalitní imigrační legislativou a hlavně spoluprací na ekonomickém rozvoji zdrojových států, zejména afrických. Migraci následkem humanitárních či přírodních katastrof omezíme efektivní a koordinovanou pomocí následující ihned po těchto událostech.

Pokud jde o postoj ODS k politice prosazované některými vedoucími státy v rámci EU, ozývá se v textu jasná kritika:

Hlavními problémovými okruhy, v nichž bude třeba definovat viditelnou politickou alternativu současného vývoje v EU, jsou pokřivené a nedostatečné demokratické mechanismy, sklony k obchodnímu protekcionismu, nákladná zemědělská politika, demografický útlum, legální i nelegální migrace a v důsledku toho měnící se sociální a demografická mapa Evropy, zneužívání témat, jako jsou ochrana lidských práv nebo globální oteplování, k zavádění nových regulací, státní kontroly a centrálního plánování.

Dovolil jsem si v textu podtrhnout některé věty, které považuji za zásadní a nové nebo málo známé postoje politiků ODS. Možná se ODS chystá na návrat Václava Klause.
22.2.2010 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.