Opt out, optout nebo opt-out?

Ptáte se, co je tohle za nesmyslný titulek? Chtěl jsem jenom upozornit na to, jak zmateně probíhá nesmyslné prolínání anglického jazyka do češtiny. Jistě jsou ale mezi vámi znalci současného politického boje, kteří pochopili, že bude řeč o návrhu, jak vyřešit náš důchodový systém. Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo pro jednání vlády konané právě před rokem 16. února 2009 text nazvaný poněkud kostrbatě Podkladový materiál pro rozhodnutí o zavedení možnosti opt out ze základního důchodového pojištění, ve kterém se onen záhadný pojem opt out uvádí na straně 30 jako II. pilíř důchodového systému.

Opt-out je těžko přeložitelný pojem používaný v různých souvislostech různě. Například v rámci EU se vyskytuje Opt-out jako trvalá výjimka z práva Evropské unie pro členský stát. Například opt-outy Dánska, Velké Británie a Švédska pro zavedení Eura. V případě důchodového systému se pod opt-outem rozumí něco trochu jiného: odložení spotřeby části vybraných peněz určených pro vyplácení důchodů. Současný důchodový systém funguje totiž tak, že co se dnes vybere od poplatníků, to se bezprostředně zítra vyplatí důchodcům. Opt-out by znamenal, že se jistá část těchto prostředků uloží do privátních firem-fondů, které by měly tyto prostředky vedené na individuálních osobních účtech zhodnocovat a v příslušné době vyplácet pojištěncům ve formě přídavku ke státem vyplácenému důchodu. Rozhodnutí pojištěnce vstoupit do tohoto systému by mohlo být dobrovolné a nebylo by státem nijak regulováno.

Pozoruhodná je zásada publikovaná ve výše zmíněném materiálu MPSV: "V případě úmrtí účastníka II. pilíře v období před počátkem pobírání starobního důchodu z tohoto pilíře jsou prostředky ve II. pilíři předmětem dědictví." Dokonce je tu uváděna možnost, ke které se MPSV nepřiklání, že po úmrtí pojištěnce bude zůstatek peněz vyplacen v hotovosti pozůstalým.

Zjednodušebě řečeno, část prostředků odváděných dnes ve formě sociálního pojištění by mohl pojištěnec nasměrovat do soukromé investiční společnosti, určit si míru rizika pro investování těchto peněz s tím, že může dojít i k tomu, že budou tyto peníze částečně nebo zcela ztraceny. Cituji: "Dle názoru MPSV by měli být účastníci jasně seznámeni s tím, že případným vstupem do II. pilíře přebírají určitá rizika, za která neponese stát žádnou garanci, ale na druhou stranu i s tím, že jsou jejich prostředky obecně garantovány proti nezákonnému jednání, kterým se rozumí spáchání trestného činu."

Pro fanatické studenty a šťouraly doporučuji materiál Zpracování návrhu zásad právní úpravy možnosti opt out ze základního důchodového systému, který zpracovala firma Deloitte v období od března do května 2009 na základě výše citovaného materiálu MPSV.

A co si o nutnosti reformovat systém důchodového zabezpečení, myslí politici a další odborníci? Vladimíra Bezděka, který v letech 2004 a 2005 koordinoval přípravu podkladů pro rozhodnutí o důchodové reformě, a Jiřího Rusnoka, člena Národní ekonomické rady vlády zpovídaly Lidové noviny loni v rozhovoru nazvaném Opt out: jak si přilepšit na důchod. Oba jsou v názoru na opt-out spíše pesimisté a předpovídají další zvyšování věku odchodu do důchodu.

Jaroslav Kokeš 2.9.2009 v článku Důchodová reforma: Opt-out a jeho nevýhody upozorňuje na rizika: "Je to na první pohled velmi dobrá myšlenka, zvláště při aplikaci financování z části povinných odvodů. To je ten velmi (politicky) diskutovaný „opt-out“. Je to zřejmě jediné východisko. Je nutné si však uvědomit jeden velmi závažný problém, který s tímto systémem souvisí, a to je inflační znehodnocení vkladů ve fondech. "

Zdeněk Škromach za ČSSD dnes říká: "ČSSD jednoznačně odmítá myšlenku privatizace průběžného důchodového systému dle návrhu ODS v podobě opt-out systému. Tento systém znamená částečné vyvázání se z průběžného systému, jde o vyvedení peněz do negarantovaných privátních fondů." Celý článek nazvaný "Opt-out ohrozí stabilitu penzijních fondů" čtěte zde.

Takže po vítězných volbách, ve kterých "zazáří ČSSD jako jasná hvězda" (cit.Paroubek) nejspíše žádný druhý pilíř nebude. Nejvhodnější osobní strategií, jak se vyhnout nouzi po odchodu do důchodu, je pokud možno do žádného důchodu neodcházet nebo pobírat důchod a sehnat si nějakou prácičku v šedé ekonomice. Úplně nejlepší variantou je předčasná smrt, protože se tak vyvarujete strádání a navíc podpoříte státní pokladnu, když z ní nevyberete ani korunu ve formě důchodu. Nemusíte mít ale obavu, že by naši politici ty vámi těžce vydělané peníze neutratili. Důležité je, že jste se snad dnes dozvěděli, co je to opt-out v důchodovém systému. Je prostě být in, když naši politici hovoří, protože jinak byste byli out.

Aktualizace na poslední chvíli: právě před chvílí po třech zmatky zmařených hlasováních schválila zvýšení mateřské na loňskou úroveň. S návrhem přišli lidovci, kteří měli podporu ČSSD, KSČM a Strany zelených. Proti byli pouze poslanci za TOP 09 a ODS, neměli ale dostatečný počet hlasů. Pokud jste se tedy rozmýšleli, zda počít dítě, můžete se dát do díla...
24.2.2010 12:05 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.