Předvolební boj bude krutý a nemilosrdný.

Politici si podle prvních příznaků nebudou brát servítky a budou se snažit své politické protivníky zadupat do země. Včera předvedl ministr propagandy ČSSD, mistr slova a jedovatých slin Lubomír Zaorálek, jak se má na to jít: tvrdě a nelítostně: "Strana Věci veřejné je projekt pražské podnikatelské galerky. Suverenita, se kterou se snaží pražská podnikatelská galerka zajistit budoucnost svých dalších podnikatelských aktivit, dosáhla v podobě projektu politické strany Věci veřejné pozoruhodných rozměrů. Úzká skupina podnikatelů kolem Romana Janouška, Víta Bárty a Radka Johna se rozhodla dát svému podnikání zcela nový rozměr. Korupce, klientelismus a tunelování veřejných prostředků v ČR získávají zcela nový způsob krytí v projektu politické strany věci veřejné," říká ve svém článku nazvaném Věci veřejné – tunel na českou veřejnost. Označuje také stranu Věci veřejné (VV) za pokus založit ODS II.

Obavy ČSSD z rostoucích preferencí strany VV jsou pochopitelné: vypadá to, že se VV dostane přes hranici 5 procent a všechno nasvědčuje tomu, že voliči budou tuto stranu považovat za "lepší" ODS a pravice by tak v parlamentu nemusela dopadnout tak zle, jak to zatím vypadá. Podle posledních průzkumů STEM vede sice ČSSD s 28,6% před ODS s 23,2%, ale další členové možné středově pravicové koalice by mohli dát dohromady nezanedbatelná procenta. TOP09 má dnes 9,1% a VV s lidovi by se mohli dostat na společných 10 procent. I z těchto nejistých počtů ale vyplývá, že bez spolupráce s komunisty (11,7%) nebude žádné povolební vládní uskupení schopno cokoliv v parlamentu prosadit. A to je na celé politické situaci našeho milého postkomunistického státu věcí veřejně známou již od převratu.

Radek John se pochopitelně na nelítostný útok rozdivočelého Zaorálka ozval a strana VV odpověděla vzápětí redakčním článkem na svých stránkách nazvaným Sociální demokracie: Lži a pomluvy pro českou veřejnost. "Lži a pomluvy, které se dnes neštítila ČSSD prezentovat, svědčí o jejím naprostém zoufalství ze stoupajících preferencí Věcí veřejných. My jsme nebrali úplatky za gripeny ani za pandury, ani nepřijímali desátky od podnikatelů. Když nemohou doložit jakékoliv neetické chování členů strany Věci veřejné, pokouší se ovlivnit voliče alespoň pomocí lží a pomluv. Možná jim vadí právě to, že Věci veřejné bojují za transparentní veřejné zakázky, za zrušení firem s neprůhlednou majetkovou strukturou a za zveřejňování výsledků veřejných soutěží včetně zdůvodnění, proč která firma vyhrála. To by jim totiž zkazilo byznys," říká v něm předseda strany Věci veřejné Radek John. Faktem je, že některé z argumentů uváděných proti tvrzením Zaorálka vyznívají dosti chabě a tak bude ve volbách opět záležet na tom, kdo se vlastně k urnám dostaví.

Pokud to budou ti chudší a ještě chudší, vyhrají strany, které budou slibovat život ve "šťastném sociálním státě" bez poplatků u lékaře, prodloužení mateřské dovolené, zvyšování důchodů, nezdaněné zaměstnanecké benefity, snížení nezaměstanosti, snížení ceny léků a veřejné dopravy. Tedy to všechno, co nás bezpečně dovede do vyhlášení státního konkurzu. Může nás jedině těšit, že se tak pravděpodobně stane dříve v Řecku, Španělsku, Portugalsku a Italii. Inu, cesta k celoevropskému socialismu je trnitá a plná stávek zájmových skupin obyvatelstva různých zemí, které si budou chtít při jízdě s kopce zachránit lepší život alespoň o chvilku déle, než ti ostatní. Poté, ve víru občanských nepokojů plných rabování supermarketů a zapalování automobilů, se vlády ujmou vojenské chunty. Pak budou každé úvahy o demokracii a předvolebním boji zbytečné.

Promiňte mi ten závěr, mám ale dneska nějakou depresi a budu si muset jít nafasovat nějaká antidepresiva. Doufám, že ještě budou v lékárně na pultě nebo pod pultem nějaká mít. Podle údajů Státního úřadu pro kontrolu léčiv lékaři loni předepsali přes 5,1 milionu balení antidepresiv, což je o 320 tisíc balení víc než o rok dříve. Venku ale právě vychází z mraků slunce, tak snad nebude tak zle. Jenže co když budou zase jarní povodně? Může mít člověk na tomhle světě nějakou radost?
25.2.2010 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.