Více peněz do vědy přinese i více bezpečnosti.

Jak píše iHNed.cz, Jedinečná příležitost: Vědci se mohou pustit do velkých projektů. Za miliardy z EU. Prvních sedm nových výzkumných center už čerpá miliardy z EU. Tento týden se rozhodne o podpoře dalších špičkových laboratoří.

Do výzkumu a vědy je třeba investovat, protože tudy prý vede naše cesta do budoucnosti. Otázkou je, zda se má věda zabývat takovými projekty, jako je například Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment, zkráceně INDECT, čili projekt pro sledování chování občanů zejména ve městech.

Tento pozoruhodný a vašeho pozoru skutečně hodný projekt je řešen od roku 2007 v rámci 7. rámcového programu Evropské unie v kategorii Bezpečnost. Délka projektu je 60 měsíců a příspěvek EU činí 10,9 milionů eur (277 milionů korun). Koordinátorem projektu je Prof. Andrzej Dziech, AGH Krakow, Polsko, spolupracuje 10 partnerských zemí a v nich celkem 17 partnerských organizací.

Za Českou republiku se projektu účastní jako řešitel Doc. Jaroslav Zdrálek z VŠB-TU Ostrava, partnerem je Katedra telekomunikační techniky. Česká strana se tak podílí mimo jiné na následujících úkolech:
•návrh agenta (SW), který bude umístěn do počítačové sítě s úkolem detekovat abnormální chování
•vyhledávání požadovaných informací v počítačových sítích

Související internetové adresy:
INDECT, homepage
Evropská komise: CORDIS (Community Research and Development Information Service)
Department of Telecommunications, FEECS, VSB-Technical University of Ostrava

Jak napsal britský Telegraph v článku nazvaném EU funding 'Orwellian' artificial intelligence plan to monitor public for "abnormal behaviour", cílem projektu je vytvořit pro budoucí "evropskou" policii prostředky pro "účelové nepřetržité a automatické sledování veřejných zdrojů, jako jsou: webové stránky, diskusní fóra, Usenet skupiny, souborové servry, p2p [peer-to-peer] sítě, jakož i jednotlivé soukromé počítačové systémy a tak budovat na internetu založený aktivní i pasivní systém shromažďování zpravodajských informací."

Podle informace EK je cílem projektu Indect "připravit celoevropskou platformu pro bezpečnost obyvatel a neutralizaci možných hrozeb v urbanizovaném prostředí. Výsledek projektu bude možné používat v rozhodovacím procesu v různých úrovních státní správy." Cituji dále:

Projekt pokrývá mnoho druhů hrozeb, které mohou vést k ohrožení obyvatel nebo majetku. Jednak je to nevhodné, atypické chování jednotlivců či skupin v urbanistickém prostředí. Projekt se také bude zabývat vyhodnocováním možných hrozeb i z prostředí internetu včetně nelegálního přístupu k cizím datům pomocí internetu a jejich možné zneužití. Prvním úkolem projektu je monitorování fyzických objektů a detekce možných hrozeb.

Identifikace a pozorování pohybujících se objektů v urbanistické zástavbě. Jedná se o systémy, jejichž cílem je stanovení geografických souřadnic objektu a jejich záznam, což umožňuje sledovat historii pohybu objektu nebo jeho současnou pozici. Systém se dá využít i pro záchranu osob v nouzi.

Identifikace a sledování osob a objektů k vyhodnocování možných hrozeb. Jedná se o dohledový (surveillance) systém, který bude shromažďovat informace pomocí mikrofonů, kamer nebo speciálních čidel a ze získaných dat detekovat abnormální chování a násilí.

• Biometrie (identifikace/rozpoznávání osob) a inteligentní metody pro extrahování a dodávání bezpečnostních informací. Projekt Indect bude řešit problematiku biometrie v širším kontextu, tj. napojení na umělou inteligenci za účelem detekce abnormálního chování jednotlivců. Dalším úkolem projektu Indect je monitorování počítačových sítí a detekce hrozeb;

• vyhledávání definovaných informací na různých internetových portálech, v diskusních skupinách nebo chatech (chats);

• zpracování multimediálních informací pomocí speciálních značek (hash nebo watermarking) a jejich následné využití při prohledávání databází. Watermarking by měl být první vodítko ke shodě informací;

monitorování chování v počítačových sítích za účelem detekce atypického chování. Za tímto účelem budou navržení agenti, kteří se umístí na různé uzly sítě a budou získávat požadované informace.

Získané údaje je nutno zpřístupnit odpovědným uživatelům státní správy. Součástí projektu je navrhnout portál s jednotným rozhraním pro koncové uživatele. K tomuto účelu bude projekt propojovat databáze, které mohou být fyzicky umístěny v různých geografických místech, přičemž tato data budou chráněna před neoprávněným přístupem.

Projekt Indect je významný z hlediska zacházení s velkými objemy různých typů dat, která budou systematicky tříděna, komprimována, označena a uložena do datových center. Pro zpracování multimediálního obsahu bude použita nová metoda značení (watermarking), která je odolná proti poškození kompresí. Pomocí krátkých značek (hashs) tak bude urychleno nejen vyhledávání, ale bude možné obsah klasifikovat i podle dalších prvků.

Příkladem může být snímek muže v kabátě a s kufříkem, který lze klasifikovat nejen podle podobnosti tvarů (pixelová podobnost), ale i označením: osoba – muž – černý kabát – kufřík. Tyto informace pak pomohou k rychlému prohledávání různých databází a pomohou najít podobné snímky či záznamy, které pak mohou být vyhodnoceny z bezpečnostního hlediska.
(Pramen research eu FOCUS č.4 strana 28.)

O něčem takovém mohla komunistická tajná politická policie jen snít! Díky moderním technologiím a skvělé práci i našich českých vědců, programátorů a techniků budeme v krátké době žít v bezpečném a 24 hodin monitorovaném světě, ve kterém nikdo neutají žádné třeba jen pohnutky mysli, které by snad mohly někdy v budoucnu vést k ohrožení našeho skvělého civilizovaného světa plného demokracie a ochrany lidských práv. Každý spáchaný zločin bude dokonale zdokumentován a využit při vyšetřování i soudním přelíčení.

Pachatelé kriminálních činů se tak v krátké době dostanou do bezvýchodné situace a dobrovolně upustí od svých zločinných úmyslů jsouce přesvědčeni, že se jim to nemůže díky systému sledování obyvatelstva vyplatit. Ti z nich, kteří budou tento systém ignorovat se vbrzku všichni dostanou do vězení a nebudou moci dále škodit.

Věřím, že tudy vede cesta k bezpečnému a šťastnému životu ve společnosti bez násilí, terorizmu a zlodějů. Nasazení sledovacího systému do všech kanceláří státních i obecních úředníků, policistů, hospod, barů i kaváren a všech ostatních veřejných prostor povede konečně i k vymýcení korupce a jinému protiprávnímu jednání včetně politických spiknutí. Svět zítřka bez zločinu a násilí se nám tak otevírá i díky práci našich vědců vedených docentem Zdrálkem, vynálezcem bezdemontážního diagnostického systému regulátoru lokomotivy a spolutvůrcem procesoru SM3-20, SM4-20, procesorů a systémů SM52/11 a SM52/11 PLUS i osobního počítače PP06 (český klon XT z roku 1988). Buďte dobří, přátelé! Brzy budete sledováni ještě lépe než dnes.
1.3.2010 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.