Vize ČSSD pro Českou republiku do roku 2025.

Nenápadně a zatím bez mediálního humbuku pod heslem "Otevřeme českou cestu k národnímu blahobytu" publikovala expertní skupina pro ekonomickou politiku ČSSD svoji Vizi pro Českou republiku do roku 2025. Socialističtí vizionáři se pokoušejí ve svých představách o budoucí cestě republiky předstihnout ODS o celých pět let. Jejich cíle jsou jednoduché a jednoznačné: "Pokud shrneme dlouhodobý i střednědobý program České strany sociálně demokratické, pak naše cíle jsou blahobyt, stabilita a sociální soudržnost," se praví v tomto dokumentu. Po vítězných volbách nás tedy pod vedením ČSSD čeká zářná budoucnost:

"Odmítáme potácet se od voleb k volbám jako programoví příštipkáři a ztrátu jasné vize nahrazovat vzletnými programovými frázemi. Jde tedy o realistickou dlouhodobou strategii, zaměřenou k řešení základního národního zájmu v nejbližší historické etapě. Konkrétněji řečeno, jde o udržení principů nezadluženého sociálního státu při pozvedání celkového ekonomického a sociálního standardu země na úroveň vyspělých západoevropských zemí. Jde o odstartování české cesty k celonárodnímu blahobytu."

Přivádění si kamarádů na ministerstva a další státní úřady bude zavrženíhodnou minulostí: "...politizace veřejné správy přinesla velké škody a pokračování tohoto stavu považujeme za neúnosné. Proto je nutné připravit a provést zásadní reformu veřejné správy zajišťující její vysokou odbornost a politickou nezávislost. Nový zákon o veřejné službě (novela) by měl stanovit velmi omezené možnosti výměny klíčových pracovníků novými ministry, povinnost projednávání větších reorganizací například s Parlamentem a konečně i stanovení definitivy pro určitý okruh správních funkcí současně se zvýšením pravomocí úředníků. Pochopitelně k tomu bude nutné fungování nezávislých odborných komisí posuzujících kvalitu navrhovaných pracovníků. Hlavní, o co se však jedná v současné době, je důsledné vymýcení korupce. O tom, jak je korupce u nás rozšířená, se již popsalo tisíce stran a bylo učiněno množství politických slibů, vládních i policejních prohlášení a vydáno mnoho zpráv. Nechceme zde činit další.
Podtrhujeme však potřebu, aby nová vláda předložila veřejnosti zcela konkrétní projekt k potlačení korupce, který projde širokou celonárodní diskuzí. K tomu uvádíme některé myšlenky a doporučení: současné rozšíření korupce má svojí významnou základnu již v politických stranách, které přes vládní koalice prostrkávají své vyvolené k vládní moci a tudíž i k ovlivňování veřejných financí. Tak se setkáváme s ovlivňováním státních a dalších veřejných zakázek stavebním, výrobním, dopravním a dalším firmám, stejně jako četným agenturám. V tomto smyslu, vedle zkoumání možných zábran morálních, jako zcela praktické a účinné opatření by pomohla již výše charakterizovaná reforma veřejné správy. Tedy zásadně omezit přímé finanční rozhodování politiků a nahradit je pravomocemi nezávislé správní byrokracie, rekrutované z odborníků. Pochopitelně pod ostrou kontrolou Parlamentu, a pokud jde o krajskou a městskou správu, při daleko větších kontrolních možnostech, např. ze strany existujících občanských sdružení, tedy neziskového sektoru. Nastal čas posílení přímé demokracie."

Pokud jde o státní dluh, není se podle expertů ČSSD čeho bát:
"Náš státní dluh na konci minulého roku zhruba ve výši 1 bilionu Kč nelze vztahovat na obyvatele (necelých 97 tis. Kč) nebo dokonce jejich vnuky, jak to s oblibou činí média. V reálné ekonomické vazbě je to makroekonomická veličina, která stojí proti hrubému domácímu produktu. Z jeho přírůstků se přírůstky státního dluhu, včetně úroků, splácejí. Samozřejmě je lepší být bez dluhu, ale jestliže si vypůjčujete na to, abyste dosahovali růstu HDP, a jeho přírůstky růst dluhu převyšují, je to pozitivní. Prostě jako podnikatel, který si bere rozumný úvěr na rozvojový projekt přinášející vysoký zisk. Samozřejmě bylo by chybou půjčovat si jen na prodlužování holé existence a vypůjčené prostředky projídat. U nás za posledních 10 let státní dluh vzrostl o 800 mld. Kč, zato hrubý domácí produkt z 2 bilionů Kč na 3,7 bilionů Kč. Jistě, někdo by dal přednost splácení dluhu, ale to by nemohly růst platy ani se dále stavět dálnice, financovat přírůstky vysokoškoláků a nakonec by tedy ani ten růst HDP nebyl tak vysoký. Jiná věc je, že v této příznivé době se mohlo pracovat s nižšími rozpočtovými schodky a splátky dluhu mohly být vyšší. Rozhodně však platí, že splátky dluhů nesnižují dosaženou životní úroveň občanů, nýbrž se hradí z HDP a pokud tento roste rychleji, žádné nebezpečí nehrozí. Mediální personifikace státního dluhu jako osobního dluhu každého jednotlivého občana z hlediska ekonomické teorie zavání neznalostí věci."

Ze závěrů vize předkládané ČSSD naopak vyplývá, že nekráčíme podle politiků ODS směrem ke státnímu bankrotu:
"Na základě podložených a ověřitelných závěrů této vize můžeme prohlásit, že máme velmi vysoký potenciál na zařazení se po bok těch nejvyspělejších zemí světa a že reálná životní úroveň bude v České republice dosahovat přinejmenším průměrné úrovně 10 nejvyspělejších států Evropské unie. Tomu však musíme uzpůsobit nejen náš program, ale i připravit detailní rozpracování této vize pro jednotlivé oblasti hospodářského a společenského života tak, aby její proklamované cíle vize mohly být naplněny."

Takže teď už víte, koho budete volit, zvláště pokud jste státními zaměstnanci, důchodci a jinými sociálně vyloučenými občany. Na sociální dávky, důchody a platy úředníků, lékařů a učitelů i železničářů bude pod vedením ČSSD vždy dost peněz, protože jak praví experti této strany, "jestliže si vypůjčujete na to, abyste dosahovali růstu HDP, a jeho přírůstky růst dluhu převyšují, je to pozitivní. Prostě jako podnikatel, který si bere rozumný úvěr na rozvojový projekt přinášející vysoký zisk."

Co se k tomu dá dodat? Blábol a slint takové úrovně a hlavně stylu jakoby vypadl z pera "ekonomických odborníků" Rudého práva, zvěčnělému to deníku Komunistické strany Československa. Možnosti jsou dvě: buď jsou mezi členy expertní skupiny pro ekonomickou politiku ČSSD titíž mistři ducha, nebo se ještě stále podobní idioti toužící po politické kariéře rodí a jsou vychováváni v inkubátoru zvaném Lidový dům.
2.3.2010 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.