Nová digitální knihovna: Arne Novák.

Dílo významného literárního vědce, kritika, historika a esejisty Arna Nováka zpřístupnila v digitální podobě na internetu Ústřední knihovna Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Zájemci o tvorbu profesora Nováka ji od včerejška najdou přehledně a v digitalizované podobě na internetové adrese http://knihovna.phil.muni.cz/arne-novak. Nová digitální knihovna Arna Nováka (*1880 +1939) byla spuštěna v den 130. výročí jeho narození.

Cílem digitální knihovny Arna Nováka je usnadnit přístup k jeho rozsáhlému a zásadnímu dílu a zároveň upozornit na tak významnou a obdivuhodně plodnou osobnost, jakou profesor Novák byl. Ústřední knihovna převedla Novákovo dílo do digitální podoby poté, co loni uplynulo 70 let od jeho úmrtí a dílo se stalo po autorskoprávní stránce volným.

Celkem bylo digitalizováno na 50 monografií a 40 odborných textů, což je dohromady asi 11 000 stran. Ústřední knihovna Filozofické fakulty chce v digitalizaci Novákova díla pokračovat, a proto se přímo na webových stránkách digitální knihovny obrací s žádostí o spolupráci na instituce i jednotlivce, kteří vlastní originály.

Odborným garantem projektu je vedoucí Ústavu české literatury a knihovnictví Jiří Kudrnáč. Na digitalizaci se podíleli zaměstnanci a brigádníci Ústřední knihovny Filozofické fakulty (pramen).

    Zajímavé odkazy do knihovny:
  • NOVÁK, Arne. Praha barokní. 2. vyd. V Praze : Spolek výtvarných umělců Mánes, 1921. (Zlatoroh ; sv. 3)
  • * NOVÁK, Arne. Teorie o národním obrození. Brno : Spolek posluchačů filosofie Masarykovy university, 1929. 51 str.
  • NOVÁK, Arne. MÁCHA, K.H. Spisy Karla Hynka Máchy, sv. 2. V Praze : Laichter, 1907. 350 s. (Čeští spisovatelé XIX. století)
3.3.2010 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.