Náramky pro odsouzené: kšeft desetiletí.

Ministerstvo spravedlnosti vyhlašuje otevřené zadávací řízení na provozovatele elektronického monitoringu odsouzených, který bude spolupracovat s Probační a mediační službou ČR při kontrole výkonu trestu domácího vězení. Rozhodujícím hodnotícím kritériem výběrového řízení bude cena, další kritéria jsou návrh řešení předmětu veřejné zakázky a délka záruky za centrální úložiště a rozhraní.

"Uchazeči budou muset splnit náročné, nicméně standardní a nediskriminační podmínky, a to jak technické, profesní, tak ekonomické. Převažujícím hodnotícím kritériem je cena (60%), význam přikládáme také záruce spolehlivosti sledování. Za důležité považuji, aby přihlášení prokázali své transparentní vlastnické vztahy," uvedla Daniela Kovářová.

Veřejná zakázka je stanovena na 10 let a k zadávací dokumentaci je přílohou návrh smlouvy s jasně definovanými podmínkami. Technické a ekonomické kvalifikační předpoklady jsou nastaveny tak, aby byla co největší jistota, že vybraný uchazeč tuto poměrně náročnou zakázku dokáže zajistit. Zadávací dokumentace bude během dnešního dne zveřejněna na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti v sekci Veřejné zakázky.

Ministryně předpokládá, že by se do výběrového řízení mohlo přihlásit sedm až deset společností. Očekává i zájemce, kteří mají již s elektronickým hlídáním lidí odsouzených k domácímu vězení zkušenosti ze zahraničí.

Paní ministryně je velká optimistka, když očekává takový nával uchazečů o tuto zakázku roku. Podle podmínek pro účast ve výběrovém řízení to totiž vypadá, že tyto byly podle zaběhnuté korupční praxe ušity na míru jedné určité firmě. Posuďte sami (cituji z materiálu Ministerstva spravedlnosti):

Uchazeč o tuto státní zakázku musí především složit jistinu ve výši 10 milionů Kč, dále musí prokázat, že je pojištěný z odpovědnosti za škodu způsobenou třetí osobě minimálně ve výši odpovídající pojistné částce v souhrnné výši min. 150 milionů Kč a doloží také výši obratu min. 300 milionů v každém ze tří posledních účetních období.

Dále musí doložit, že v posledních třech letech realizoval minimálně dvě zakázky vybudování zabezpečené infrastruktury s databází událostí a evidencí objektů s objemem každé jedné zakázky min. ve výši 300 milionů Kč a dále realizoval min. dvě zakázky bezpečnostních nebo informačních technologií s možností centralizace systému s objemem každé jedné min. ve výši 300 milionů a dále realizoval min. dvě zakázky, kde uchazeč realizoval kontrolu objektů (nebo osob) včetně správy bezpečnostních technologií na zakázce s objemem každé jedné min. ve výši 40 mil Kč a dále že alespoň při dvou zakázkách byly využity lokalizační a komnikační technologie a databázové systémy obdobné nebo stejné, které má záměr uchazeč využít při plnění zakázky "Trest domácího vězení - provozování elektronického monitoringu odsouzených". Zadání včetně příloh lze vyzvednout ve formě CD na MS za poplatek 1000 Kč zaplacený předem převodem na účet MS. Smlouva bude uzavřena na 10 let a termín zahájení plnění je 1.7.2010.

Trest domácího vězení je v České republice zcela novým trestem, který zavedl trestní zákoník účinný od 1. 1. 2010. Implementace institutu domácího vězení byla naplánována zejména s ohledem na současný stav vězeňství a jeho budoucí vývoj a zároveň s ohledem na ekonomickou situaci v justici i v celé České republice. Maximální délka trestu jsou dva roky, odsouzený se musí zdržovat doma ve všední dny od 20 hodin do 5 hodin ráno, aby mohl dál chodit do zaměstnání, o víkendu celý den. Kontrolu nad výkonem domácího vězení provádí v současné době probační a mediační služba prostřednictvím namátkových kontrol odsouzených. Podle ministerstva by mohlo v domácím vězení v prvních dvou letech skončit asi 1 500 lidí. Úřad odhaduje cenu za hlídání jednoho vězně v domácím vězení na 300 korun denně!!! Kovářová už dříve uvedla, že cena za jeden den v běžném vězení pro jednoho odsouzeného je 1 000 až 1 100 korun!!! Elektronický systém hlídání domácích vězňů chtělo ministerstvo financovat z unijních peněz, dotaci ale nedostalo.

Při ročních nákladech na tyto "domácí" vězně 300 x 1500 x 365 = 164 250 000 korun se nabízí otázka, zda by pro převýchovu těchto nejlehčích zločinců typu zloděj, výtržník či rváč nebylo vhodnější postavit jeden pracovní tábor například poblíž území určeného k rekultivaci po těžbě hnědého uhlí a dát jim tak možnost se osvobodit od svých odporných návyků poctivou prací s lopatou a krumpáčem. Nejen že by si tak vydělali na stravu a ubytování v táboře, ale ušetřily by se státní náklady, které dnes jdou na vrub sociálních podpor, které v naprosté většině by tito lumpové při svém domácím fešáckém věznění pobírali.

Finanční kalkulace pro postavení a provoz takového tábora na 10 let by jistě vyšla levněji než ony ministryní očekávané dvě miliardy. Jisté je, že zavedení elektronických GPS/GSM náramků nezvýší v Česku zaměstnanost, protože zemí jejich původu bude nejspíše Čína nebo Taiwan. Kapsu si namastí ona ministryní vysněná, předem známá firma. Zkuste si tipnout, která to asi bude? Můj tip je Telefónica O2 Czech Republic, která v loňském roce předvedla v Česku a na Slovensku bez ohledu na krizi celkový obrat ve výši 60 miliard s čistým ziskem 12 miliard korun a průměrným měsíčním výnosem na uživatele (ARPU) 514 korun. Uznejte, že měsíční přínos 9000 korun za elektronické hlídání jednoho vězně je ve světle těchto čísel rajskou hudbou pro manažery nejen firmy O2.

Možná se pokusí i T-Mobile, která se v mobilních službách "kyslíkům" vyrovná a online satelitní sledování osob již dnes nabízí. A kdo by mohl být další? Ostatní jsou ale jen malí hráči: satelitnisledovani.cz, Oko2 nebo Huterman.
4.3.2010 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.