Duální boot sekvence Windows XP/Windows 7.

Dnes se podíváme jen na něco velmi praktického. Pokud jste si ke svému stávajícímu operačnímu systému - například Windows XP - přidali zkušební verzi Windows 7 Enterprise, zobrazuje se vám při startu počítače nabídka, který z těchto dvou systémů chcete spustit. Přitom jako implicitní (default) systém se nabízí nový Windows 7 a staré Windows XP jsou označeny jako Earlier Version of Windows. Pokud jen počítač zapnete a odejdete si uvařit kafe, tak vám počítač nejspíše naběhne sám do Windows 7, protože se nedočkal během 30 sekund vaší volby, co se má spustit. Změnit toto nastavení je snadné, pokud víte jak na to:

  1. Ve Windows 7 zvolte Start, Ovládací panely, Systém a zabezpečení, Systém.
  2. Vyberte volbu Upřesnit nastavení systému, na kartě Upřesnit stiskněte v oddíle Spuštění a zotavení systému tlačítko Nastavení.
  3. Jako Výchozí operační systém vyberte Earlier Version of Windows. Můžete zde změnit i dobu, po kterou systém čeká na vaši volbu operačního systému (Doba zobrazení seznamu operačních systémů). Potvrďte OK a ještě jednou OK.

Při příštím startu počítače vám naběhne jako první váš starý systém, například Windows XP. Samozřejmě tato nastavení můžete dělat jen tehdy, pokud jste přihlášeni s právy administrátora.

A kde vezmete trial verzi Windows 7 Enterprise? Pokud jste vlastníkem platné verze Windows XP nebo Vista, můžete si na adrese stáhnout Windows 7 Enterprise 90-day Trial . Získáte tak soubor formátu ISO, který vám jistě známým způsobem vypálíte na DVD a můžete začít instalovat do volné oblasti na některém z mnoha vašich disků. Před stažením trial verze je nutná registrace na stránkách Microsoftu v případě, že nejste vlastníkem tzv. Windows Live ID.

Instalovat si tuto zkušební verzi Windows 7 je určitě dobré pro ověření, zda váš počítač zvládne provozovat tuto nejnovější verzi Windows. V případě potřeby můžet konfiguraci počítače vylepšit například doplněním paměti, přidáním rychlého disku a nejčastěji výměnou grafické karty nebo jejím přidáním tehdy, když má váš počítač grafiku pouze integrovanou. Přeji vám hodně zábavy s Windows 7 a to dokonce tou nejdokonalejší verzí Enterprise.
9.3.2010 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.