Použijte suchý záchod značky UNICEF!

Vystáním fronty na symbolický "suchý" přenosný záchod a finančním příspěvkem dle svého uvážení mohou občané Prahy i náhodní turisté podpořit výstavbu toalet a kanalizace v chudých zemích světa. Charitativní akci nazvanou "Nejdelší fronta na WC" pořádá v Praze česká pobočka Dětského fondu OSN (UNICEF) v pondělí 22. března, kdy světová veřejnost oslavuje Světový den vody. Jak prohlásila ředitelka Českého výboru pro UNICEF Pavla Gomba, organizátoři této akce usilují také o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Zápis tak bude celému světu demonstrovat trvalý nedostatek veřejných záchodků v Česku. Organizátoři nechali vyrobit speciální "kadibudku", na jejíž dveřích nebude chybět vyřezávané srdíčko. Stavba nebude funkční, ale poslouží k výběru příspěvků, které se dovnitř budou házet právě oním typickým otvorem, který ovšem vídáme na vesnicích jen velmi zřídka. "Každý, kdo se do fronty přijde postavit, může darovat symbolických deset korun na řešení těchto problémů," vysvětlila paní Gomba. Symbolická toaleta a panely s fotografiemi z dosavadních projektů UNICEF v Africe a dalších zemích budou stát na vltavském nábřeží parku Kampa poblíž mostu Legií. Vybrané peníze podpoří výstavbu školních latrín ve Rwandě a užitek přinesou i mnichům buddhistických klášterů v Bhútánu, kde se zavádí pitná voda. Kdo podpoří výstavbu veřejných záchodků v českých městech, není známo. UNICEF to dozajista nebude.

To celé je veskrze trapná akce, která jen potvrzuje tragickou zaostalost afrického obyvatelstva. Tamější domorodci jsou natolik nevědomí, líní a neschopní, že si nedokáží vykopat ani jednoduchou latrinu. Zvláštní na tom je fakt, že takovou trivialní "stavbu" si dokáží zřídit u nás i děti ve věku 10-12 let při stavbě skautského tábora kdekoliv v přírodě. Rovněž je nepochopitelné, proč mají občané ze střední Evropy posílat peníze jakýmsi mnichům až do Bhůtánu, kteří zřejmě zcela zapoměli na dovednosti vlastních předků ovládajících po staletí stavbu bezpečných studní, vodních nádrží i vodovodů. Podobné akce organizují multikulti organizace s jediným cílem: shromáždit další finance na svoji existenci a soukromé cesty jejich "pracovníků" do turisticky zajímavých destinací.

Občané Prahy by měli UNICEFem nabízenou kadibudku použít tím jediným správným způsobem. Konec konců je v Praze na záchod všude daleko, pokud vůbec nějaký v případě potřeby najdete. A ještě k budování kanalizace a zavádění splachovacích záchodů v chudých zemích světa: je to ta nejlepší cesta, jak zničit poslední zdroje pitné vody. Nevíte-li tedy, co s penězi nebo chcete-li například odkázat svůj majetek, vysavače peněz pro UNICEF najdete zde nebo tady, nemusíte s vašimi penězi jezdit až na pražskou Kampu. Dar Českému výboru pro UNICEF je daňově odčitatelnou položkou a paní Gomba vám ráda na požádání vystaví potvrzení o jeho přijetí.

Tahle celosvětová akce mě připoměla, že je čas vzít šoufek a přesunout z našeho suchého bio záchodu na chatě opatřeného umělohmotnou jímkou bioodpad do rygolu podél lísek u plotu. Po zahrnutí zeminou tak posloužíme jejich zdárnému růstu a hojné úrodě ořechů, které rády sklidí zdejší veverky i ptáci. Svým celoročním bio úsilím jsme tak pomocí suchého záchodu ušetřili na nerealizovaném "pražském" splachování něco kolem 10 litrů x 2 osoby x cca 200 dní = 4000 litrů neboli 4 kubíky pitné vody. Užíváním vody z vlastní studny jsme pak ušetřili nejméně 100 x 2 x 200 dní = 40000 litrů "pražské" pitné vody, neboli dalších 40 kubíků. To je náš rodinný příspěvek ke světovému dni vody. Vodě zdar!
16.3.2010 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.