OEM, GGK nebo FPP Windows 7?

Podle licenčních pravidel firmy Microsoft máte tři možnosti, jak si pořídit legální Windows 7. Probereme si to podle ceny od té nejlevnější verze:

  1. OEM. Original Equipment Manufacturer si můžete pořídit, pokud si budete počítač sestavovat sami nebo budete kupovat nový počítač i s operačním systémem Windows 7. Po instalaci se OEM verze stává součástí počítače, přičemž nemůže být převedena na jiný počítač. V případě koupě samostatné verze OEM bez počítače musíte splňovat podmínky programu Microsoft OEM System Builder. Tyto podmínky přijímáte otevřením balení. Produkt můžete zakoupit společně s novým počítačem nebo s následujícími komponentami, které tvoří funkční počítač: základní deska, procesor, operační paměť, pevný disk a skříň počítače včetně zdroje napájení. OEM produkt a počítač nebo komponenty musí být uvedeny na společném nákupním dokladu. Cena OEM verze se právě teď pohybuje u Windows Professional kolem 3 300,- Kč.
  2. GGK. Get Genuine Kit je speciální legalizační licence systému Windows, určenou pro domácnosti, firmy nebo organizace, kterou si můžete zakoupit v případě, že slušně řečeno nemáte správně licencovaný operační systém Windows. Licence je nepřenosná, tzn. po její instalaci a aktivaci na konkrétním počítači je s tímto počítačem svázána a nelze ji přenášet na jiný počítač. V případě odcizení počítače, při jeho ztrátě nebo fyzického zničení dochází k zániku licence. V případě převodu počítače na jiného uživatele/organizaci lze převést i licenci GGK, společně s tímto počítačem. Původní uživatel GGK licence ji nemůže po jejím převodu nadále používat. Technická podpora společnosti Microsoft je poskytována ve stejném rozsahu jako podpora krabicové licence systému Windows. Podrobnosti najdete zde. Cena Windows 7 Professional GGK se právě teď pohybuje kolem 3 900,- Kč.
  3. FPP. Full Package Product neboli krabicová verze je určena pro koncový prodej zákazníkům, kteří si pořizují jen jednu či dvě licence. V kompletním balení produktů naleznete licenční smlouvu (EULA), instalační média s produktovým klíčem (balení neobsahuje COA štítek). Velkými výhodami tohoto balíčku je pak možnost využívat licenci neomezeně. V případě výměny hardwaru nebo poškození počítače můžete kdykoli krabicový software odinstalovat a nainstalovat na jiný počítač. Máte k dispozici i služby technické podpory společnosti Microsoft prostřednictvím zákaznického centra. Cena Windows 7 Professional FPP se právě teď pohybuje kolem 6 900,- Kč.

Jakou si tedy vybrat verzi pro již existující počítač? Já bych volil licenci GGK, kterou je možné někdy v budoucnosti prodat s počítačem. Rozdíl ceny oproti OEM verzi je zanedbatelný.
17.3.2010 12:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.