Jak se zbavit nájemníka.

Situace: doba nájmu na dobu určitou uplynula ale nájemník se odmítá vystěhovat a navíc ještě neplatí nájem. Jako majitel bytu nebo nemovitosti máte dvě základní možnosti, jak jej vystěhovat:

  1. Požádejte o pomoc policii ČR a podejte trestní oznámení. Nájemník se totiž dopouští trestného činu "neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru" dle § 208 zákona č. 40/2009 Sb. (trestní zákoník).
  2. Podejte k soudu žalobu na vyklizení bytu pro neplnění nájemní smlouvy. Bohužel to ale bude trvat dlouho, nejméně 1 rok. Můžete žádat i o úhradu ušlého zisku.

Důležitá rada jak takovým patáliím předem zabránit: budoucího nájemce pozvěte k notáři nebo exekutorovi, který vyhotoví zápis s doložkou vykonatelnosti zajišťující, že po uplynutí doby nájmu nebo neplacení nájemného exekutor byt vyklidí i bez soudního rozhodnutí na náklady nájemníka. Při vyklízení mu i zabaví movitý majetek jako náhradu dlužného nájemného. Uznání závazku formou notářského zápisu s doložkou přímé vykonatelnosti je vykonatelným titulem. To znamená, že není nutné absolvovat zdlouhavé soudní řízení, ale může se rovnou přistoupit k "výkonu rozhodnutí" formou vyklizení bytu a exekuce.
18.3.2010 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.