Eponymní deska lehce falešných psů.

Stáhněte si zdarma eponymní desku skupiny The Dogs. Recenzi najdete například v MOTORCITYROCKS. A doplňme si společně vzdělání. Cože to je eponymní deska, projekt?

Přiznám se, že jsem toto rozkošné cizí slovo "eponymní" četl nedávno v deníku MF DNES poprvé v životě. V našem případě se tedy jedná o stejnojmennou desku, projekt, pojmenovaný po skupině The Dogs. Nějaké další příklady: Čech, Češi je eponymní označení pro obyvatele pojmenované podle praotce Čecha. Eponym, eponymos je tedy osoba, místo, podle nichž je pojmenována rodina, kultura, období ap. (např. Přemysl - Přemyslovci, Hallstatt - doba halštatská). Proč ale nepoužívat krásné české slovo "stejnojmenný"? Inu, autor zahalující své dílko do cizích slov se může čtenáři jevit jako věci znalý odborník, vědec či dokonce učenec. Čtenář cizích slov neznalý si pak může připadat jako úplný idiot.

Ptáte se, proč se zabývám právě dnes psy. Je to jednoduché: manželka Jeho královské Výsosti prince Karla Camilla dnes navštíví středisko SVVP pro výcvik vodících psů, kde je ubytováno kolem padesáti psů, z toho dvacet čtyři jich je ve výcviku. Ačkoliv jsem nepřítel chování psů ve městech, výcvik psů pro nevidomé považuji za výsostně důležitou a potřebnou věc. Hlavní patronkou střediska je hraběnka Mathilda Nostitzová, která bude průvodkyní Její královské Výsosti při prohlídce střediska. Vévodkyně z Cornwallu bude doprovázena další významnou osobou, která přispívá k získání fondů k činnosti, herečkou a televizní osobností, paní Evou Holubovou.

Špičková výcviková škola SVVP přebírá zkušenosti s výcvikem vodících psů a péči o ně od zahraničních organizací. Středisko je od roku 1994 členem Mezinárodní federace vodicích psů, která sídlí v Readingu ve Spojeném království, a využívá některé její metodiky.

Vodicí pes pro nevidomé je dle vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí č.182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení, kompenzační pomůckou. Jeho pořizovací cena je hrazena až do výše 100% sociálními odbory úřadů s rozšířenou působností (městské a obvodní úřady). Na přidělení příspěvku na vodicího psa má nárok občan ČR, který je z důvodu svého zrakového postižení držitelem průkazu mimořádných výhod 3. stupně (ZTP/P). O příspěvek je třeba požádat sociální odbor úřadu podle místa trvalého bydliště. Cena předávaného vodicího psa se v současné době pohybuje kolem 190 000,-Kč.

Zdali cvičitelé psů pouštějí svým svěřencům jako relaxaci po náročném dni hudbu skupiny The Dogs mě není známo. Můj absolutní hudební sluch totiž v jejich nahrávce objevil jisté nemalé množství sice milého, ale přesto lehce falešného zpěvu přecházejícího až do velmi nehudebních skřeků. To by mohlo vyvolat hromadné vytí i jinak klidných vodících psů. Pokud máte právě teď zapnuté reproduktory, posuďte sami: The Dogs, Walla, Walla, WA. Přeji vám všem krásný sluneční den, je nejvyšší čas zajít někam do hospody.
22.3.2010 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.