Za blbost se platí, pane Topolánku.

Topolánek svými posledními výroky o Židech, homosexuálech, církvích a voličích ČSSD do namířené kamery v redakci časopisu pro gaye LUI jen potvrdil, že rychleji mluví než myslí. Politik si přece nemůže dovolit říkat veřejně, ale ani v redakci "spřáteleného" časopisu pro gaye, co si ve skutečnosti myslí. Topolánek, kterého po jeho nástupu do čela ODS Václav Klaus označil za "tupého a prázdného Topola", celou dobu svého předsedování svými výroky straně vždy jen škodil. Ve své bohorovnosti tu svoji ukecanost zřejmě považuje za něco specificky milého, upřímného, co voliči milují. Zdá se ovšem, že jeho čas vypršel. Jestliže jeho ochránce a stranický druh, šéf Senátu Přemysl Sobotka prohlásí, že "Dále už být loajální nemohu. Nechci být v jednom pytli s lidmi, kteří neuznávají naše základní programové a ideové vize," bude muset Topolánek skončit ve vrcholné politice a věnovat se především výchově svého syna. Doufejme, že z něj nevychová stejného nevychovance, jako je on sám.

Je celkem zvláštní, že se Topolánek vydal se nechat fotografovat právě pro časopis LUI. Možná proto, že se o něm často psalo jako o chlapovi s gulami, možná že chtěl získat jako voliče ODS i specificky zaměřená čtyři procenta voličů. Je to teď moderní, hovořit o svých homosexuálních kamarádech, jací jsou to báječní lidé, skoro stejní jako ti ostatní. Ještě zvláštnější ale je, že jej v této redakci vyprovokovali k debatě o choulostivých záležitostech v politice a navíc jej přitom natočili kamerou. Záznam se pak dostal nepochybně bez jeho autorizace přes YouTube do veřejnoprávní televize. Kdybych chtěl vyřídit svého politického soka i s jeho partají, určitě bych něco takového zorganizoval. Být Paroubkem, pověřil bych touto diverzní akcí zkušeného absolventa Vysoké vojenské školy, bývalého ministra obrany za ČSSD a současného šéfa předvolební agendy Tvrdíka. Ať už to bylo tak či onak, pantáta Paroubek jásá, že s tak hezky podříznul Topolánek pod sebou větev. Není sice jisté, že bývalí voliči ODS budou volit právě ČSSD, ale ODS určitě vyjde z voleb značně oslabená.

Za zaznamenání stojí prohlášení, které uveřejnili "původci" tohoto politického skandálu z časopisu LUI:
Velmi mě mrzí, že se snaha pana Topolánka podpořit gaye a poskytnout našemu magazínu LUI rozhovor obrátila proti němu a že naše debata rozpoutala takovou mediální kampaň. Pro titulní stranu dalšího čísla jsme uvažovali nad více politiky, ovšem pouze pan Topolánek s focením a rozhovorem souhlasil, načež nás v průběhu focení velmi mile překvapil svými postoji k minoritám. Současně je mou povinností uvést, že ony hojně diskutované věty, které pan Topolánek vyřkl byly skutečně vyřčeny s dobrým záměrem a ve výsledku vytrženy z kontextu. Video bohužel neobsahuje části našeho rozhovoru, kde pan Topolánek hovoří o svých liberálních postojích. Musím se ovšem ohradit proti nařčení, že jsme pana předsedu natáčeli bez jeho vědomí, o průběhu celého natáčení věděl.
Rozhodně jsme však na jeho osočení nezaložili naši propagaci. Video pořízené z focení bylo natočeno spontánně a bylo míněno pro náš webový server jako dokumentace z onoho dne, do médií se dostalo nechtěně.

AKTUALIZACE 22.3., 06:30
Jelikož pociťujeme lítost nad nečekaně agresivní mediální kampaní, kterou vzbudila nepatrná část videozáznamu pořízeného v den focení pana Topolánka na titulní stranu dalšího čísla LUI magazínu, je naší povinností udělat vše pro objektivní vysvětlení celé situace. Rozhodli jsme se proto uveřejnit nesestříhanou verzi neformální diskuze mezi mnou a panem předsedou především z následujících důvodů: - abychom uvedli výroky pana Topolánka na pravou míru. Mrzí nás, jakou mediální odezvu způsobila jeho slova vytržená z kontextu, v jehož plném znění je význam právě těchto slov opačný;
- abychom vyvrátili nařčení z účelového zneužití videozáznamů pořízených v den focení - materiály jsme pořídili spontánně, abychom měli zdokumentovaný průběh focení. Výsledné video bylo zamýšleno pro náš kanál na internetovém serveru Stream.cz, kde mělo být zveřejněno bez rozhovoru, pouze se záběry ze samotného focení. Původní zvuková stopáž měla být současně nahrazena hudbou; - abychom dokázali náš záměr v prezentování pana Topolánka v pozitivním směru. Účelem focení bylo pořízení kvalitních fotografií na titulní stranu následujícího čísla LUI. Poskytnutí rozhovoru bylo předem domluveno s panem předsedou a panem Kupkou, tiskovým mluvčím ODS. Debata, která se mezi mnou a panem Topolánkem odehrála není zmíněným rozhovorem.
Jakub Starý

Nesestříhanou "debatu" s Topolánkem si můžete pustit na stránce časopisu LUI. Kdo tyto "veselé" a odvázané záběry zveřejnil pro celý svět na YouTube, jistě věděl, co se vzápětí strhne. A že si televizní stanice z toho vystřihnou to "nejlepší" se dalo samozřejmě čekat. Výsledkem je oslabení volebních šancí ODS.
23.3.2010 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.