ODS hlásí: Přece jen jsme někoho našli.

Po včerejším zasedání výkonného výboru ODS se částečně vyjasnilo: Topolánek odstoupil z čela jihomoravské kandidátky do sněmovních voleb. Volebním lídrem ODS se stává Petr Nečas, který dokonce prohlásil, že je v případě volebního vítězství připraven převzít funkci premiéra. Topolánek tedy zatím zůstává ve funkci předsedy ODS, zbavit funkce by jej mohl jen kongres ODS. Pokud by ještě před volbami sám odstoupil, stranu by vedl některý z místopředsedů, pravděpodobně David Vodrážka.

Celý kolotoč kolem Topolánkových kontroverzních názorů na homosexuály, Židy, církve a voliče ČSSD ukázal v plném světle sílu a moc médií. Zejména veřejnoprávní ČT24 se s velkým úsilím zapojila do politického boje. Jeho komentátoři neustále kladou politikům a "politologům" sugestivní otázky, které zejména u politiků připomínají spíše estébácký výslech než korektní rozhovor. Ukazuje se, že svým způsobem média vlastně řídí tento stát. Hypotetické vývody co bude, co by bylo kdyby, pochybné propočty jak dopadnou volby, to všechno jsou metody, které zejména z obrazovek útočí na rozhodování těch nerozhodných a dosud nerozhodnutých voličů. Ovšem za předpokladu, že vůbec tyto celodenní maratony komentářů a "výslechů" sledují.

Ukázkou zneužívaní veřejnoprávní televize je bojovné vystoupení pantáty Paroubka před chvíli. Vystoupil s prohlášením, ve kterém požádal Nečase o splnění pěti podmínek:
1. Omluvit se za 3 roky Topolánkovy vlády, za přijetí reformního balíčku, který poškodil nízkopříjmové občany.
2. odvolat z funkce volebního manažera Langra, který je napojený na organizovaný zločin.
3. aby odvolal z pražské kandidátky Béma, který je odpovědný za korupční aféry jako je například Opencard.
4. aby přestal lhát o českém bankrotu a strašit občany.
5. aby podepsal memorandum o slušném vedení předvolební kampaně, kterou již ČSSD podepsala. Pokud Nečas toto neprovede, potvrdí, že je jen loutkou v rukou Topolánka.

Paroubek se evidentně snaží, možná úspěšně, využívat každé zaváhání politického soupeře. Bere politiku jako boj, jako konfrontaci a hodlá v této politické válce zvítězit. Pravděpodobně se mu to povede a my budeme mít další čtyři roky socanskou vládu podporovanou komunisty.

Jakékoliv odhady jsou ale přesto nejisté a možná, že nakonec čeští, moravští i slezští voliči předvedou něco, co doposud neudělali: že přijdou k volebním urnám v plném počtu a dají svoje hlasy nejen dvěma "nejmocnějším" stranám, ale více méně rovnoměrně i těm ostatním, "malým" a dokonce novým stranám. Pak by nás mohla čekat koaliční vláda. Jenom nevíme, zdali to bude koalice levá nebo pravá, případně taková nějaká prostřední.
26.3.2010 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.