Pozoruhodný dokument o jménech cizinců.

Věci, které někdy náhodou vygooglujete, jsou často opravdu zvláštní, až kuriózní. Při hledání odkazů na jednoho ukrajinského mazala neboli malíře, podvodníka a neplatiče jsem narazil na excelovou tabulku nazvanou "Četnost mužských příjmení obyvatel s cizím státním občanstvím ..." vytvořenou pracovníky ministerstva vnitra v roce 2007, která obsahuje "Četnost mužských příjmení obyvatel s cizím státním občanstvím a s platným pobytem v České republice podle centrální evidence obyvatel. Byly vybírány pouze osoby živé s platným pobytem v ČR a to ke dni 09.05.2007. Výběr obsahuje všechna příjmení včetně chybně zavedených příjmení až do četnosti 1 včetně. Data jsou přebírána od cizinecké policie ČR" (konec poněkud dlouhého názvu této statistiky).

Není mi známo, k jakému účelu byla taková tabulka vyrobena, ale údaje v ní jsou pozoruhodné. Zkoumáno bylo celkem 151 202 cizinců - mužů. Tabulku vedou evidentně Vietnamci, na prvním místě pak ti z nich, kteří se jmenují NGUYEN (3780 mužů), následuje TRAN (1146) nebo NGUEN VAN (1044). Teprve na sedmém místě je první ruské či ukrajinské jméno POPOVYCH neboli Popovič (517), známé jméno IVANOV je až na místě patnáctém. Celkem frekventovaná jména slovensko/maďarsko/romská HORVÁTH (221) a KOVÁČ (203) jsou v této statistice obklopena dalšími jmény vietnamskými. Bezvýznamými se jeví jména jako ABASS (!), ABDALI, ABDEL RAHMAN, ABDOULMOUMEN nebo ABDULLAHI, která se vyskytují pouze v počtu dvou jedinců.

Neměl jsem tu sílu se pokusit z této statistiky alespoň odhadem spočíst, kolik bylo u nás v roce 2007 registrovaných vietnamských mužů. Můžete si to zkusit sami. Celkový přehled zajímavých statistik ministerstva vnitra vydaných v roce 2008 najdete zde.

Do jedné z nich jsem se ještě také zahleděl a zjistil, že objasněnost zločinů spáchaných za leden-březen 2008 není nic moc: vraždy sice celkem slušných celkem 85.4% objasněných, ale dále to katastrofálně klesá: loupeže 35.7%, krádeže vloupáním 13.45%, vykrádání chat 16.1%, vyloupení rodinných domků 14.5%, krádeže kapesní pouhých 4.8% objasněných, krádeže věcí z automobilů 5.3%, krádeže motorových vozidel dvoustopých 11.8%. Podvody 25.2%, zpronevěry a jiné hospodářské činy 40.2%. Potvrzuje to moji teorii, že policie je tu především pro sepisování protokolů pro pojišťovny. Čas na objasňování a chytání pachatelů trestné činnosti nezbývá. Více o páchání zločinů v Česku za první čtvrtletí roku 2008 najdete zde. Přeji hezké čtení, pokud se snadno rozčílíte, tak tuto depresivní statistiku o práci naší policie raději vynechte.
29.3.2010 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.