Dnes sledujeme online CERN.

Dnes se možná propadne Země do černé díry, která by mohla vzniknout při pokusu s urychlovačem částic v mezinárodním středisku CERN. Při dnešním pokusu má být simulován "velký třesk", při kterém podle vědců vznikl náš vesmír. Přepněte se na adresu http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics. Příprava pokusu začne v 9:00 hod našeho času. Doufejme, že to přežijeme...

09:15 hod EST: zatím se nic neděje. Vypadá to tam jako na nějakém akademickém mejdanu. Mezi ovládacími pracovišti se potulují různí zvědavci, kameramani a reportéři. Zdá se, že si nikdo nedělá starosti s tím, že každou chvíli může nastat konec světa...

CERN 30.3.2010 09:15 EST

Odpůrci tohoto pokusu se bojí, že díky srážkám vznikne černá díra, která pohltí celou ńaši planetu. CERN už se kvůli tomu pokusili neúspěšně zažalovat. Vědci ale zůstávají klidní - miniaturní černé díry prý sice vzniknou, ale okamžitě se vypaří. Německý soud v Karlsruhe stížnost založenou na takové obavě zamítl kvůli nedostatku důkazů. Podle něj nestačí žalobu opírat o všeobecnou nedůvěru vůči fyzikálním zákonům, tedy vůči teoretickým tvrzením moderních přírodních věd. Kromě toho prý žalující strana nedostatečně doložila, že pokusy narušují její základní práva. Němečtí ústavní soudci konstatovali, že převažující vědecký názor je takový, že experimenty CERN nepředstavují žádné potenciální nebezpečí. Takže se vlastně nemáme "převážně" bát, protože vědci přece vždy vědí, co se při jejich pokusech stane. I když si někdy nejsou úplně jisti. Při prvním odpálení atomové pumy nedovedli dopředu spočítat, jak velká ta exploze bude a někteří z vědců se obávali, že se řetězová reakce rozšíří natolik, že vybuchne celá zeměkoule. Což se ale nestalo.

Napětí vzrůstá, pokus se právě teď spouští. Je 10:00 hod EST.

Od 11:00 hodin EST bude probíhat na webcast.cern.ch tisková konference, na které budou snad oznámeny výsledky pokusu, pokud k němu do té doby dojde. Všechno záleží na tom, zda se podaří v urychlovači dosáhnout téměř světelné rychlosti obíhajících částic.

CERN 30.3.2010 10:35 EST

Pokus byl během dopoledne po banální závadě automaticky zrušen bezpečnostním systémem. Elektrická závada na jednom z magnetů spustila ochranný mechanismus, který automaticky odklonil rychlé částice z okruhu urychlovače. "Je to velmi komplikované zařízení a výpadky nejsou neobvyklé," uvedl Michael Barnett z laboratoře v Berkeley, který tak komentoval počáteční výpadek, kdy se podle informací paprsky ztratily. Paprsky částic v prstenci kolovaly již deset dní s energií 3500 miliard elektronvoltů (3,5 teraelektronvoltů; 3,5 TeV), což je dosavadní světový rekord. Energie se má v následujících dnech zvyšovat.

V 13:06 hodin EST se nakonec pokus podařil. "Je to skvělý den pro zúčastněné fyziky," řekl generální ředitel CERN Rolf Heuer. Ve středisku CERN poběží obří urychlovač částic LHC po dobu 18-24 měsíců s cílem získat dostatek dat, která přispějí k významnému pokroku v celé řadě oborů fyziky.
>>> [celý text článku.] 30.3.2010 13:15

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.