Bude to velká a slavná sešlost: Obama a Medveděv.

Ve čtvrtek podepíší v pravé poledne podle SEČ v české metropoli americký prezident, keňsko-americký míšenec Barack Hussein Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Anatoljevič Medveděv smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní. Smlouva, jak oznámil Obama v pátek poté, co mluvil telefonicky s ruským prezidentem Medveděvem, sníží povolený počet dálkových amerických a ruských jaderných hlavic o 30 procent. Počet jaderných hlavic se tak distane postupně na 1 550 kusů na každé straně a počet nosičů na 700, což ještě stále postačí na úplné zničení života na Zemi. Přesto je to důvod k oslavám a projevům. Hlavním cílem podobných smluv i v minulosti vždy ale byla úspora nákladů při skladování a udržování raketového a atomového arzenálu v pohotovosti. Likvidací zastaralé výzbroje se tak pokaždé uvolňuje cesta k výrobě modernějších prostředků na likvidaci všech a všeho.

Slavnostní večeře prezidenta Obamy se středoevropskými a východními evropskými lídry na americkém velvyslanectví bude následovat. Pozváni jsou představitelé Bulharska, Chorvatska, České republiky, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska.

Jsou konána obvyklá bezpečnostní opatření zejména pokud jde o bezpečnost amerického a ruského prezidenta. O zvláštní ochraně těch dalších prezidentů a předsedů vlád se nehovoří. Pravděpodobně nejsou považováni za nenahraditelné, či spíše nejsou lákavými cíly mezinárodních teroristů. Pod dohledem mají české bezpečnostní složky kvůli příjezdu prezidentů také podsvětí. "Zjišťujeme, jestli se v oblasti organizovaného zločinu a dalších rizikových prostředích neplánují nějaké násilné činy, které by mohly ohrozit tuto významnou návštěvu," naznačil mluvčí BIS Jan Šubert. Informace, že by takové nebezpečí skutečně hrozilo, se však podle něj zatím neobjevily.

Domnívat se, že by dobře organizované ruskojazyčné a balkánské bandy obchodující hlavně s drogami a lidským masem ohrozily svoji poklidnou existenci nějakými "teroristickými" akcemi při příležitosti pražské schůzky Obamy s představiteli států patřících dříve do bývalého sovětského impéria, je holý nesmysl. Leda snad, pokud by tito zločinci chtěli spáchat sebevraždu a přijít o poklidný život pod údajným dohledem BIS a policie, která proti nim nijak zásadně nezasahuje. Jediné nebezpečí by mohlo hrozit od sebevražedných černých vdov z Dagestánu, které by se ale jen velmi obtížně dokázaly nenápadně vmísit mezi Pražany "nadšeně" vítající Obamu a Medvěděva. V každém případě se tak Praha dostane do velmi útlého seznamu měst, kde se smlouvy o jaderném odzbrojení podepisovaly: Moskva, Washington, Vídeň a teď i Praha.

Je docela dobře možné, že se o něco zvýší počet amerických turistů, kteří se přiletí do Prahy podívat na ten neuvěřitelně veliký hrad českého prezidenta, který svojí velikostí a nádherou o tolik převyšuje tu skromnou bílou chaloupku amerických prezidentů. A navíc jej obývá ten zvláštní až tajuplný odpůrce globálního oteplování, pan Klaus: "statečný, osamělý křižák, ... cynický populista a neústupný pragmatik a protivník bývalého prezidenta Václava Havla, snílka a výtržníka," jak napsal v loňském roce pro The New York Times Dan Bilefsky.
6.4.2010 09:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.