Jste OSVČ a neplatíte za mobil Českému rozhlasu?

Český rozhlas vzkázal na počátku roku svým posluchačům, a to i těm, kteří jeho vysílání neposlouchají, že "Výše rozhlasového poplatku zůstává ve výši 45 Kč měsíčně za každou domácnost, která drží rozhlasový přijímač nebo v případě firem a organizací za každý držený přijímač. ". A teď překvapení: pokud jste například OSVČ nebo firmou jakéhokoliv druhu a máte mobil či více mobilů schopných příjmu vysílání Českého rozhlasu zaevidovaných ve vašem účetnictví, musíte za každý takový mobil posílat 45 korun měsíčně do státní kasy. Tato povinost již platí od roku 2005 a Český rozhlas vybírá v současné době poplatky ve výši 45 korun měsíčně za 20.000 mobilních telefonů od těch firem a podnikatelů, kteří se k držení takového mobilu přiznali. Výběrčí této daně by se rád dostal na 2,5 milionu zkasírovaných mobilů, což je číslo vycházející z počtu OSVČ a zaměstnanců ve firmách, u kterých se předpokládá, že jim zaměstnavatel poskytl mobil ke služebnímu použití. Manažeři Českého rozhlasu totiž předpokládají, že prakticky každý mobil je dnes schopný přijímat rozhlasové vysílání a tak jeho majitel musí platit.

Paragraf 3 Zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů totiž říká celkem jednoznačně:
"Poplatník, který je fyzickou osobou, která je podnikatelem, platí rozhlasový nebo televizní poplatek z každého rozhlasového nebo televizního přijímače, který používá k podnikání nebo v souvislosti s ním."
"Poplatník, který je právnickou osobou, platí rozhlasový poplatek z každého rozhlasového přijímače a televizní poplatek z každého televizního přijímače."

V případě porušení zákona čeká poplatníka přirážka, a to 5000 Kč v souvislosti s rozhlasovým poplatkem za každý přijímač, 10 000 Kč v souvislosti s televizním poplatkem za každý přijímač. Ani v případě, že podnikatel pro Českou televizi a Český rozhlas písemně čestně prohlásí, že nevlastní televizní nebo rozhlasový přijímač, budou ho obě státní organizace za pomoci vymahačských firem v různých časových odstupech kontrolovat, zda se skutečnost nezměnila.

Český Senát ale 18.3.2010 neschválil návrh zákona o audiovizuálních mediálních službách a požaduje, aby novela zrušila povinnost OSVČ a firem platit Českému rozhlasu koncesionářský poplatek za služební mobily. Předloha se tak vrací do Sněmovny. Kabinet Jana Fischera upozorňuje, že Česku hrozí kvůli nepřijetí legislativy ( týká se: ČÁST PRVNÍ AUDIOVIZUÁLNÍ MEDIÁLNÍ SLUŽBY NA VYŽÁDÁNÍ) ze strany Evropské komise finanční sankce. Je to důsledek "přilepování" dodatků a změn stávajících zákonů k návrhům zákonů nových, které s takovou oblibou praktikují naši zákonodárci. Nejspíše by to chtělo dodatek k ústavě, že "přílepky" jsou zakázány. V tomto případě byly k novému zákonu přilepeny změny zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání (viz část druhá od paragrafu 20).

Starý zákon ovšem stále platí a tak byste měli koncesionářské poplatky za vaše mobily používané pro podnikání platit. Je to celé krásná ukázka "práce" našich zákonodárců a rozhlasově-televizních lobistů.
7.4.2010 09:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.