Už je to tady - půjčujeme 26 miliard Řecku.

Takto nadepsal svůj pozoruhodný článek Petr Mach, uveřejněný 4.4.2010 na jeho blogu na iHNED.cz. Máme na to, když je v naší státní pokladně díra více než jeden bilion korun? Petr Mach píše:

ČNB právě převedla Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku 1,03 mld EUR (26,15 miliardy korun) z devizových rezerv. O této půjčce rozhodla vláda v tichosti 20. dubna loňského roku v návaznosti na dohodu učiněnou premiéry na zasedání Rady EU loni 20. března 2009. Cílovou stanicí je bezpochyby – Řecko.

EU nechtěla, aby bylo zřejmé, že se jedná o přímou pomoc států EU, ale aby to vypadalo jako pomoc Mezinárodního měnového fondu (kde mají většinu rozhodovacího hlasu USA). S tímto trikem Spojené státy souhlasily za podmínky, že EU do MMF nalije dodatečné peníze. A protože EU sama žádné volné peníze nemá, tak přiměla k poskytnutí peněz členské státy. Ty nalily nyní do MMF na základě rozhodnutí Rady EU celkem 75 miliard eur (2 biliony! korun).

Ačkoliv vláda přiměla ČNB vyčlenit 26 miliard korun již loni, politický tlak na to, aby Řecku bylo pomoženo, vzrostl nyní, jak se kvapem blíží neschopnost Řecka hradit své závazky. O pomoci z peněz MMF rozhodla EU před týdnem 25. března 2010.

EU se celou dobu tvářila, jako že problém Řecka je problém eurozóny a že český daňový poplatník (když máme stále svoji měnu korunu) se na sanování předluženého Řecka nebude podílet. Nyní je jasné, že nás jen tahali za nos. Právě jsme pro Řecko poslali do MMF 26 miliard našich korun. Daňových poplatníků a občanů se nikdo neptal. Poslanců se nikdo neptal. Podpis prezidenta nebyl potřeba. Obešli nás.
Celý článek Petra Macha čtěte na iHNED.cz.

České veřejné finance vzbuzují přitom podle Bruselu obavy. V hodnocení takzvaného konvergenčního programu, což jsou rozpočtové plány na příští roky, to uvedla sama Evropská komise. Brusel také kritizuje Česko kvůli neexistenci opatření, které by měly do roku 2013 schodek českého rozpočtu snížit pod tři procenta HDP, což je v EU předepsaná hranice, kterou Česko a další země EU v současnosti citelně překračují. Česká vláda by měla urychleně vypracovat rozpočtovou strategii pro roky 2011 a 2012, ve které by především navrhla zásadní reformy pro docílení dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financí. V současnosti patříme mezi nejhorší v Evropské unii a Evropská komise nás řadí do skupiny států, jejichž finance by bez reforem za několik let zkolabovaly.

Přesto se zdá, že pokud jde o "dobrovolné" shromáždění finanční pomoci pro záchranu Řecka, je naše státní pokladna bruselské administrativě vhodným zdrojem bez ohledu na náš více než bilionový státní dluh. V podstatě lze tvrdit, že si na půjčku pro MMF sami musíme půjčit od mezinárodních soukromých i státních bank, penzijních fondů a pojišťoven, které české státní dluhopisy kupují. Jen pro letošek odsouhlasili naši poslanci vydání státních dluhopisů ve výši 197 miliard korun, což je rekordní objem dluhopisů vydaných během jednoho roku. Státní dluh tak vzroste na 1,3 bilionu korun. Pokud se vládě vzniklé z květnových voleb nepodaří napravit státní finance do roku 2013, přijdeme pravděpodobně o všechny další peníze z unijních fondů.

Stejně jako v předchozích letech ČR zatím zůstává čistým příjemcem z rozpočtu EU. Rozdíl mezi příjmy a odvody za rok 2009 dosáhl 42,3 mld. Kč. Celkově ČR od 1. května 2004 do 31. prosince 2009 odvedla do rozpočtu EU 182,5 mld. Kč a získala 280 mld. Kč. Kladné saldo čisté pozice České republiky ve vztahu k rozpočtu EU tak souhrnně dosáhlo 97,5 mld. Kč. Pramen: Ministerstvo financí.
8.4.2010 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.