Kdo vlastně živí tento stát?

Internetové diskuze čtenářů přinášejí často hodnotnější informace než obsahuje vlastní článek. Příkladem jsou dva postřehy k článku Hany Formánkové nazvaném Levná pracovní síla hrob kapitalismu:

Martin Jirousek: Před 30-40 lety bylo zaměstnáno v produktivní sféře zemědělství+průmysl 80% práceschopných, zbytek byl služby. Dnes se poměr změnil, zemědělství tak 5%, průmysl 20% a zbytek služby. Problém je v tom, že čím dám větší část těch služeb jsou "uměle vytvořená pracovní místa". A tato uměle vytvořená pracovní místa mají na HDP vliv = 0. Dnes je tedy složení tisícovky lidí: 250 důchodců, 250 dětí, 25 zemědělců, 100 pracujících v průmyslu a 375 pracujících ve službách. Tato poslední skupina je podstatná. Skutečnost dneška je taková, že odhadem 300 z oněch 375 jsou NEPRODUKTIVNÍ zaměstnanci, de facto aktivní důchodci, kteří kdyby nepracovali a jen brali mzdu, HDP se nezmění. Už dnes je to prostě tak, že 200 lidí živí 1000 lidí. Za dalších 20-30 let to už bude jinak - 300 důchodců, 200 dětí, 25 zemědělců, 25 v průmyslu a zbytek buď služby nebo neefektivní pracující. Jinými slovy, 50 lidí bude živit 1000 lidí. To je trend. Bude potřeba uzákonit právo na příjem, protože jinak to dopadne špatně.

Wilhelm_Afrikaans_De_Joburg: Jeden z důvodů, proč se ten systém nezhroutil zatím úplně, je velká robotizace. Ono se to nezdá, ale opravdu hodně dřiny převzaly stroje. Většina naší hmotné životní úrovně má za sebou nějaký automatizovaný systém.
Bohužel tenhle proces se nedá natahovat donekonečna, a ve spoustě odvětví už narazil na své meze; navíc v některých odvětvích to ani nejde. Těžko vás počítač doučí matematiku, ani vám nenamasíruje bolavá záda.
Není náhoda, že země nejhůř postižené krizí (Maďarsko, Řecko) mají početní převahu státního sektoru nad soukromým. Jejich vlády samozřejmě chápaly, že nemohou tu produktivní část populace zdanit do úplného vymizení, tak to kompenzovaly bezbřehým zadlužováním. Jenomže to jde jenom nějakou dobu.

Zdá se, že nás nečeká žádná světlá budoucnost: cykly finančních a ekonomických krizí se budou zkracovat, fosilní zdroje energie v dohledné době dojdou a hlavní PRODUKČNÍ pracovní silou se stanou imigranti. Většina původního českého obyvatelstva bude pracovat jako NEPRODUKTIVNÍ státní zaměstnanci (úředníci všeho druhu, policisté, vojáci, učitelé "státní" zdravotnický personál), pracovníci ve službách, nadacích a neziskovkách, důchodci a nezaměstnaní. Prostě společnost velice podobná otrokářskému Římu v poslední fázi těsně před jeho pádem. Odkud přijdou "pohanští barbaři" tentokrát se můžeme jen dohadovat. Karel Čapek se domníval, že budou mít šikmé oči...
9.4.2010 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.