Vystoupí Německo z eurozóny?

V případě, že jiní členové eurozóny poskytnou Řecku prostředky k překonání dluhové krize, renomovaní němečtí univerzitní profesoři Wilhelm Hankel, Wilhelm Nölling, Karl Albrecht Schachtschneider a Joachim Starbatty dají podání na německý ústavní soud v Karlshruhe, aby Německo bezpodmínečně vystoupilo z eurozóny. Profesoři ekonomie tvrdí, že Německo musí opustit měnovou unii v případě, že jiní členové tohoto společenství zanedbávají svou povinnost dodržovat rozpočtovou disciplínu v takovém rozsahu, že se na překonání krize budou muset použít prostředky německých daňových poplatníků.

Šéfové států a vlád EU tento týden na summitu v Bruselu rozhodli, že kombinovaný systém dobrovolných půjček členů eurozóny mezi sebou a překlenovací úvěr od Mezinárodního měnového fondu (MMF) nejsou v rozporu s pravidly EU o její činnosti. Profesoři se však odvolávají na Maastrichtskou smlouvu, která takovou pomoc nepovoluje.

Podle analytiků bude moci MMF s ohledem na svá pravidla půjčit Řecku jen 3 až 5 miliard eur, ale Atény budou potřebovat mnohem vydatnější pomoc, neboť svým mezinárodním věřitelům budou muset vrátit mnohem více peněz. Uvedení čtyři profesoři se již v Karlsruhe stěžovali proti zavedení eura v Německu v letech 1993 a 1998, ale ústavní soud jejich podání zamítl.
Prameny: SME.sk, freiewelt.net.
Viz také Nařízení Rady (ES) č.3605/93 o postupu při nadměrném schodku.
14.4.2010 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.