Zelení to mají spočítané.

Celkem nedávno, 16. března 2010 se v Knihovně Václava Havla sešlo několik desítek "osobností veřejného života", které se rozhodly v letošních volbách volit Stranu zelených. Společně podepsali prohlášení nazvané VOLÍME ZELENÉ:
My volíme Stranu zelených, protože jsme ze stavu české politiky celí zelení, protože zelení jsou jedinou reálnou politickou alternativou, která nepohrdá občanskou společností. Sdílíme společně témata, která přesahují obzor jednoho volebního období, jako je vzdělání, věda, kultura, ochrana menšin, protože Strana zelených brání likvidaci krajiny, není technokratická a nepodřizuje všechno slepému růstu pro růst, protože většina současných politiků si plete službu veřejnosti s podnikáním a osobním obohacováním, protože nechceme být rukojmími stran, které dostaly českou demokracii a národní hospodářství do závažných problémů protože Strana zelených nemá za sebou žádný korupční skandál, jako jediná prošla bez úhony novinářským testem korupce, nepodílí se na tunelování veřejných rozpočtů a omezování svobodných médií, protože v podpoře Straně zelených vnímáme záruku ideálů listopadu 1989.

Prohlášení podepsali: Jiří Dědeček, básník a písničkář, Radka Denemarková, spisovatelka, Lenka Dusilová, zpěvačka, Tomáš Hanák, herec a moderátor, Václav Havel, bývalý prezident, Vladimír Just, divadelní kritik, Svatopluk Karásek, evangelický farář, Ivan Klíma, spisovatel, Vladimír Merta, hudebník, Martin C. Putna, literární historik, Jaroslav Rudiš, spisovatel, Ladislav Smoljak, režisér a herec, Olga Sommerová, režisérka, Michal Viewegh, spisovatel a Jan Ruml, publicista.

Jan Ruml, původně významný člen ODS a bývalý ministr vnitra, později předseda Unie svobody, kterou během jednoho roku dovedl k trapnému politickému konci, se stal členem Strany zelených. Do základní organizace zelených na Praze 2 byl bývalý senátor přijat ve středu ve večerních hodinách. Byla tak úspěšně zahájena poslední fáze likvidace této strany, která se v letech 1989 - 1990 rodila těžce: oficiálně vznikla až v únoru 1990, ustavující sjezd se konal 17. února 1990 v Brně. Původní přípravný výbor se totiž již krátce po svém vzniku rozpustil, a to kvůli podezření, že řada jeho členů byla spolupracovníky StB. "Pozvali mě na zakládající schůzi. Mezi přítomnými jsem poznal dva estébáky, kteří mě předtím vyšetřovali," vzpomínal před několika lety na počátky strany disident a bývalý královéhradecký lídr SZ Stanislav Penc. Bývalý důstojník StB a vedoucí organizace Strany zelených ve středočeském Bratřínově Miloslav Málek skončil ve straně teprve v roce 2008. Málek, který v té době navíc pracoval na ministerstvu životního prostředí, měl jako kapitán StB od roku 1988 na starosti právě nezávislá ekologická hnutí.

A co dnes říkají voliči? Zelení zatáhli Česko do nesmyslného budování větrných elektráren a prosadili šílený zákon o výkupních cenách elektřiny vyráběné zejména ve fotovoltaických elektrárnách, což vede k dalšímu zdražování. Podle předvolebních průzkumů se zelení do sněmovny nedostanou. A tak bude Jan Ruml stát u hrobu další politické strany. Kam povede jeho další cesta publicisty a "veřejné osobnosti"?
15.4.2010 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.