Sopka Eyjafjallajökull likviduje leteckou dopravu.

Ledovec Eyjafjallajökull leží v poměrně odlehlé a řídce obydlené oblasti na jihu Islandu, asi 150 kilometrů od hlavního města Reykjavíku. Zatímco březnová erupce byla uvítána jako vynikající příležitost k oživení turistického průmyslu v této jinak méně navštěvované části ostrova, současný výbuch zasáhne nepochybně i celou ekonomiku země, která je na pokraji krachu způsobeném celosvětovou finanční a ekonomickou krizí. Mrak sopečného popela, který postupuje z Islandu nad Evropu zasáhne do provozu letadel i nad Českou republikou.

V 11 hodin bude uzavřeno letiště Praha a ve 13 hodin celý vzdušný prostor. Podle předpovědního modelu MetOffice se předpokládá, že v pravé poledne se prach rozšíří i na severozápad České republiky. Prach v ovzduší v Česku způsobí pravděpodobně jen barevnější červánky při západu slunce.

Více informací o zrušených letech se dozvíte na non-stop lince 220 111 888. Kvůli obřímu oblaku sopečného popela, který dosahuje až do výšky 11 km, nejprve zastavila provoz letiště v Británii, Belgii, Nizozemsku, Dánsku a Švédsku a částečně vzdušné přístavy v Irsku, Francii, Polsku a Německu. Od čtvrtka jedenácti hodin večer zastavilo provoz i letiště ve Finsku. V pátek ráno byl uzavřen i vzdušný prostor nad Litvou a nad Polskem s výjimkou Krakova a Rzeszówa. Ve Francii bylo uzavřeno 24 letišť, vzdušný prostor uzavřelo Irsko, Dánsko, Norsko, Švédsko, Finsko a Belgie. Sopečná činnost na Islandu narušuje letecký provoz nejen v Evropě, ale i na transatlantických cestách do USA a Kanady.
16.4.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.