Tryzna nad hrobem letecké dopravy?

Stačil jen jeden celkem nevelký mrak sopečného popele a nad Evropou přestala létat letadla. Pokud jste pražáci nebo budete dnes v Praze, máte možnost se zúčastnit tiché vzpomínky na časy, kdy letadla létala jako autobusy za pár korun po Evropě. Cituji z tiskové zprávy Letiště Praha:

Vzhledem k trvajícímu pozastavení letů z/do Prahy připravilo Letiště Praha na neděli 18. dubna unikátní exkurze do tranzitní zóny Terminálu 2 Letiště Praha, kam se jinak dostanou pouze cestující s platnou letenkou. Kromě toho bude připravena také prohlídka nejmodernější letištní techniky – hasičských vozů a letištních speciálů. Ve spolupráci s Českými aeroliniemi bude možné se podívat i do letadel Boeing 737 a Airbus 320. K dispozici budou i autobusy, které zájemce provezou po letištních plochách kolem zaparkovaných letadel. Během exkurzí budou pro návštěvníky otevřeny některé obchody a restaurace v tranzitním i veřejném prostoru. Exkurze je pro účastníky zdarma, stejně jako parkování na určeném parkovišti PB pro automobily u Terminálu 2, kde bude i úschovna kol. Exkurze budou zítra probíhat od 9:00 po celou dobu trvání uzávěry vzdušného prostoru. Exkurze začínají na Terminálu 2 na přepážkách 247 - 249.
Těšíme se na Vaši návštěvu.
Více informací na tel.čísle: 220 111 888

Pozemní doprava po městě zatím ještě funguje. Můžete proto využít k cestě na letiště nejlépe metra trasa A do stanice Dejvická a odtud autobusem číslo 119.
Květiny na hrob levné a rychlé letecké dopravy jsou vítány. Doufejme však, že to není úplný konec. Dá-li Bůh a matka příroda, možná přestane sopka Eyjafjallajökull soptit popel a bude jen poklidně vylévat žhavou lávu do oceánu. Nezbývá, než se jen modlit a neztrácet víru v lepší časy. Nebo vyvinout nová letadla, kterým nebude vadit trocha popela v atmosféře.
Podle islandských meteorologů přitom bude zřejmě vítr odnášet mrak popela směrem k Evropě nejméně dalších čtyři až pět dnů. "Nevidíme světlo na konci tunelu," připustil mluvčí IATA Steve Lott.
18.4.2010 07:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.