Cestování patří mezi základní lidská práva?

Podle Evropské unie patří cestování mezi základní lidská práva a tak se EU chystá rozjet systém dotací dovolených pomocí evropských fondů. Systém bude určen pro ty občany EU, kteří jsou příliš chudí na to, aby si mohli dovolit turistické cestování.

Antonio Tajani, italský komisař EU pro podnikání a průmysl, navrhl strategii, která by mohla použít peníze evropských daňových poplatníků ve výši stovek milionů eur ročně pro dotace do turistiky.

"Turistické cestování je dnes lidským právem. Způsob, jakým trávíme dovolenou, je impozantním ukazatelem kvality našeho života," řekl pan Tajani skupině evropských ministrů na konferenci o cestovním ruchu konané 15. dubna v Madridu. Tento plán bude určen hlavně pro seniory, mládež ve věku od 18 do 25 let, zdravotně postižené a rodiny, které mají "těžké sociální, finanční nebo osobní" problémy.

"Komise doslova zvažuje platit lidem to, aby mohli jet na dovolenou. Za této ekonomické situace je udivující, že EU chce podplácet lidi levnými prázdninami," komentoval nejnovější bruselský nápad Mats Perssons z think-tanku Open Europe.

Není se ale čemu divit: Evropa spěje nezadržitelně k vybudování opravdové socialistické společnosti, která bude založena na úplném přerozdělování peněz vydolovaných z daňových poplatníků. Pamětníci v Česku jistě se slzami v očích vzpomínají na dovolené, které jim zaplatila záhadná organizace, jejímž byli všichni povinně členy: komunistické odbory. Cestovali tak například k moři do Bulharska, ti zasloužilejší a politicky spolehliví na Krym. Úderníci pak dostávali zdarma poukazy i na automobily. Benzin byl za korunu padesát a všem se dařilo jako v ráji.

Pravděpodobnější ale je, že pan komisař Tajani je podplacený lobbisty cestovních kanceláří, které by si rády za peníze daňových poplatníků zvýšily obrat a zisky. Zatím není jasné, kdo bude peníze občanům rozdělovat. V našich domácích podmínkách by bylo tak možné podpořit cestování Romů, kteří to mají v krvi a nedostatkem peněz na letenky psychicky trpí. Také naši důchodci by se tak mohli konečně zařadit mezi průvody amerických důchodců, kteří tráví cestováním po světě většinu svého času zbývajícího jim k pobytu v tomto slzavém údolí. Musíme jen doufat, že se islandská sopka uklidní a že nevybuchne nějaká další. I když, proč neobjevovat svět na palubách zámořských plovoucích hotelů nebo na kolech luxusních rychlíků křižujících zeměkouli. Důležité bude, že na to EU přerozdělí nějaké ty peníze.
21.4.2010 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.