O elektronické daňové přiznání nebyl zájem.

Podle zjištění HN, elektronické daňové přiznání českým podnikatelům k srdci nepřirostlo. Letos elektronicky daně přiznalo pouhých devět a půl tisíce lidí. Milion a šest set tisíc živnostníků podalo osobně nebo poštou přiznání na klasickém papírovém formuláři. Ze statistik České daňové správy vyplývá, že elektronické daňové přiznání využilo jen půl procenta podnikatelů. Zájem lidí je tedy mnohem menší, než při zavádění takzvaného e-Governmentu státní úředníci čekali.

Na první pohled se zdá, že využít počítač je rychlejší a snadnější. "Abyste mohli podat elektronické přiznání, musíte mít buď zřízenou datovou schránku, nebo dokument musíte elektronicky podepsat, tedy mít už zařízený elektronický podpis. To je pro lidi největší zádrhel," říká Jan Knížek z České daňové správy. A to je to, co moderní metodu komunikace s úřady komplikuje. Zřízení elektronického podpisu zajišťuje například Česká pošta. Elektronický podpis stojí 190 korun na rok a pro jeho pořízení je nutné osobně přijít na některou z poboček pošty, které jsou trvale přeplněné klienty a personál nevyniká žádnou velkou vstřícností. Druhou možností je datová schránka, kterou vám sice pošta založí zadarmo, ale opět se musíte na pobočku osobně vypravit, a to i s živnostenským listem a občankou.

"Řada podnikatelů si elektronický podpis vůbec nepořídila. Berou to jako něco, co je obtěžuje," říká Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů České republiky. Nejjednodušší je stále klasika: papírový formulář vyplnit ručně, podepsat vlastní rukou a poslat jej doporučeně finančnímu úřadu. Nejrychlejší a nejlevnější. Existuje ale i cesta elektronická a to bez elektronického podpisu nebo datové schránky. Více se o tom dočtete v článku Daňové přiznání na poslední chvíli: Elektronicky bez e-podpisu. Bez nutnosti ověření elektronickým podpisem podáte v termínu daňové přiznání přes internetový Daňový portál tak, že si po jeho elektronickém odeslání vytisknete vytvořený e-tiskopis daňového přiznání, který vlastnoručně podepíšete a do pěti kalendářních dnů pošlete poštou na příslušný finanční úřad. Možná, že to některé z vás přesvědčí to přece jenom s počítačem příští rok zkusit.

Více informací o datových schránkách najdete serveru DatoveSchranky.info. O povinnosti si založit datovou schránku čtěte v článku HN: Datové schránky a zajímavý je i článek Jiřího Peterky Datové schránky po pěti měsících, jak si stojí?
26.4.2010 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.