V.Klaus: Z politické integrace EU mám strach.

Co si myslí a otevřeně říká Václav Klaus, český president, v tomto okamžiku nejoblíbenější český politik, o evropské integraci?
"Člověk musí ostře rozlišovat mezi dvěma pojmy. Na jedné straně je integrace. Na druhé je to sjednocení, kterému se říká politická integrace. Já jsem pro integraci trhu, hospodářskou integraci, tj. liberalizaci, otevírání a odstraňování všech překážek. Tato integrace posiluje svobodu v Evropě. Ale politická integrace, kterou nazývám sjednocením je něco úplně jiného a z ní mám strach. Říkám to dlouho. Strach, opravdu strach. Z toho, co je dnes ohroženo v Evropě a to zejména poté, co platí Lisabonská smlouva. Svoboda a prosperita."

Na otázku "Očekáváte, že se Česká republika připojí dříve nebo později do euro-zóny?" odpovídá:

Pravděpodobně ano, pokud bude eurozóna ještě stále existovat. Původní měnová unie mezi Německem, Rakouskem a Nizozemskem v roce 1980 byla nepochybně velmi rozumná a ekonomicky výhodná. Otázkou je, zda země jako Portugalsko, Španělsko a Řecko patří do takové optimální měnové oblasti. V tomto ohledu, řekl bych - a to bude možná překvapení pro některé lidi, že Česká republika je více či méně blízká k německému hospodářství. Ekonomicky vzato, naše země dýchají převážně harmonický. Proto si mohu také představit, že Česká republika by mohla patřit k měnové unii. Ale to teď nepotřebujeme. Zatím nám určitě pomohlo, že jsme nepřijali euro.

Pro Řecko je nutná devalvace asi čtyřicet procent, ale není tam již drachma. Alternativou je snížení všech mezd a platů o čtyřicet procent, ale to není tak jednoduché v demokratické společnosti. Skutečnou příčinou tragédie není racionální nebo iracionální ekonomická politika v Řecku, ale euro, které je příčinou této tragédie. Bez něj by se mohla krize vyřešit prostřednictvím řeckých politiků a bankéřů obeznámených se situací po celá staletí. Ale Řecko již nemže devalvovat, to je jasná zpráva. Pak je tu jen jedno řešení, a sice převod peněz z daní z jiných zemí v měnové unii.

"Jsem na sto procent proti celoevropské regulaci finančních trhů, to je jednoznačné postoj České národní banky a ministerstva financí. Obávám se dalšího sjednocování, protože to nadělá problémy ještě větší", řekl Václav Klaus v závěru svého rozhovoru, který s českým prezidentem vedli Berthold Kohler a Karl-Peter Schwarz pro Frankfurter Allgemeine Zeitung 28.04.2010.

Zcela jistě bude i v tomto duchu hovořit Václav Klaus dnes v Berlíně na Humboldtově univerzitě s přednáškou nazvanou Otazníky nad dnešní evropskou integrací. Toto prestižní fórum se na jedné z nejvýznamnějších evropských univerzit koná od roku 2000 a své názory na něm v minulosti prezentovali například lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, nedávno zesnulý polský prezident Lech Kaczyński, německá kancléřka Angela Merkelová nebo naposledy předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Klaus bude prvním českým politikem, který se na něm představí.

Z tisku: Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v úterý snížila hlavní rating Řecka na stupeň BB-plus, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc. Snížení ratingu postihlo i Portugalsko. Zpráva okamžitě poslala akcie v západní Evropě prudce dolů, EU zvažuje svolat mimořádný summit.

Aktualizace: celý text přednášky Václava Klause přednesené 29. 4. 2010 na Humboldtově universitě čtěte zde.
29.4.2010 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.