Proč by církve nemohly dělat předvolební agitaci?

V souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vydala rada Iustitia et pax při České biskupské konferenci dokument nazvaný "Koho volit. Dluh vůči sobě nebo jiným". Členové rady tímto dokumentem reagují na současné předvolební klima v naší společnosti. Podepsán je Václav Malý, biskup.

Ukázka z textu:"Jsme zklamáni tím, nakolik nás, voliče politické strany, v diskusi o budoucím vývoji veřejných rozpočtů podceňují. Předseda národohospodářské komise největší levicové strany v jednom z deníků sdělil, že „konkrétní rozpočtové škrty přece každá vláda předloží v srpnu 2010“ (tzn. až po volbách). Zatím jeho strana inzeruje, že zaplatí „zvýšení dětských přídavků a rodičovských příspěvků“ z jednorázových příjmů. Významný český politolog rezignoval na jakoukoli analýzu programu této strany: „V těch návrzích nedokážeme rozlišit mezi skutečnými plány a něčím, co je spíše předvolebním heslem.“[6] Avšak i hlavní ekonomický expert největší pravicové strany předkládá podbízivý návrh, podle nějž prý budou poslanci a ministři osobně finančně trestáni za to, když „připustí zvyšování dluhů“. Jak máme uvěřit, že je takový návrh vůbec vážně míněn, když se ministři a poslanci této strany takového jednání předtím sami nezřídka dopouštěli? " "Dá se předpokládat, že víc než jindy bude pozornost voličů zaměřena na menší politické strany. Pozorný volič možná nalezne odpovědnou dlouhodobou vizi i v programu jiných stran. Podle průzkumů čeští voliči stále cítí, že strany zvládají maximálně běžný provoz, nevědí, kam vlastně směřujeme, ani nedokážou ukázat realistický směr. Je nejvyšší čas, aby politici vzali na vědomí, že bezostyšnou hrou o moc snižují důvěru obyvatel ve smysl voleb. Nás voliče zajímá delší horizont než čtyři roky a hlavně to, aby zastupitelská demokracie byla s to řešit vážné výzvy současné doby. " Zajímavým v textu pana Malého uvedeným odkazem je dokument z roku 2000 nazvaný "POKOJ A DOBRO" s podtitulkem List k sociálním otázkám v České republice k veřejné diskusi, který tehdy vydal sekretariát biskupské konference - ale jen "pro vnitřní potřebu". Snaha katolické církve ovlivňovat politické dění a názory věřících má tedy tradici, i když šíření podobných materiálů na internetu má podle mého názoru jen velmi omezenou účinnost.

Dosavadní předseda České biskupské konference Jan Graubner se po rozporuplném ohlasu v médiích distancoval od nejnovějšího prohlášení rady Iustitia et pax k předvolebnímu klimatu ve společnosti.

Ozval se i Hrad: za zcela nepřijatelné explicitní zasahování jednoho biskupa do předvolební kampaně označil dopis biskupa Václava Malého vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek. Malého zařadil do škatulky sympatizantů politiky exprezidenta Václava Havla, který před volbami podpořil Stranu zelených. "Pan biskup Malý si plete církev s politickou stranou. Připomíná mi to obdobně skandální pokusy kněze Halíka brutálně ovlivnit prezidentskou volbu," řekl Hájek serveru Parlamentnilisty.cz. Připomněl tak podporu, kterou prezidentskému kandidátovi zelených Janu Švejnarovi vyslovila Česká křesťanská akademie Tomáše Halíka. Oba jsou podle Hájka "ze stejného klubu havlistických politických aktivistů, pro které je církev jenom zástěrkou k jejich politické činnosti". Malého iniciativu označil za partyzánskou akci, se kterou se všichni členové konference neztotožní a která poškozuje politickou scénu i církev.

Pantáta Paroubek v dopise předsedovi České biskupské konference Dominiku Dukovi vyjádřil politování nad stanoviskem konference, kterým podle ČSSD v úterý zasáhla do předvolební kampaně a vyzval biskupy také k tomu, aby se před volbami vyslovili k restitucím církevního majetku, jak je připravila koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a SZ pod vedením Mirka Topolánka a ministra financí Miroslava Kalouska. Pokud prý církev nechce zadlužovat stát, jak uvedla, měla by odmítnout staré pojetí církevního majetku připravené koaliční vládou. Všechny strany kandidující ve sněmovních volbách by měly svůj postoj k restitucím sdělit voličům. "Jasně by ho měla sdělit i Česká biskupská konference, neboť svým vstupem do volební kampaně tuto otázku nastolila a převzala na sebe i velkou míru odpovědnosti za tento bezprecedentní krok," uvedl Paroubek.

Občanští demokraté a lidovci odsoudili reakci šéfa sociálních demokratů na dopis biskupa Václava Malého. "Reakci předsedy ČSSD Jiřího Paroubka odmítám jako hysterickou a ve své podstatě nedemokratickou. Navíc zopakoval celou řadu prokazatelných nesmyslů a lží," reagoval předseda ODS Petr Nečas. Občanští demokraté chtějí po volbách dotáhnout majetkové vyrovnání s církvemi. Vycházet by podle nich mělo z návrhu, který připravila s lidovci ODS za vlády Mirka Topolánka. Změnit by se ale měl způsob vyplácení finanční náhrady, tak aby se snížila celková částka, kterou stát církvím zaplatí, protože jak známo, státní pokladna nejen že je prázdná, ale nachází se v těžkém mínusu.

Co k tomu dodat: domnívám se, že snaha jakékoliv z církví ovlivnit chování voličů je zcela legitimní. Určitě by nikdo nevytýkal členům dobrovolných hasičů, že agitují pro tu či onu stranu na základě slibu dodávky nových stříkaček. Jsou totiž podobně dotováni z peněz daňových poplatníků jako církve. Pokud by snad katolíci vyšli do ulic s procesím a nesli přitom tabule podporující například lidovce, nejspíše by museli tuto "demonstraci" podle shromažďovacího zákona předem oznámit. Ale nikdo by jim nemohl podobné konání zakázat. Konec konců se divím, proč už něco takového nepodnikli včetně konání mše a modlitby za vítězství ve volbách.

Koneckonců kostel není přece nic jiného, než jen místnost pro konání jistého druhu agitace a shromažďování občanů, kteří mají stejný nebo podobný názor na to, jak uspořádat společnost. Politické strany od církví, zejména od té katolické, už při svém vzniku převzali celý organizační systém včetně pořádání "obřadů" na oslavu svých ideí a zejména vůdců. Musíme uznat, že největších úspěchů v tomto napodobování dosáhli komunisté, zvláště pak ti sovětští.

Přeji vám krásný májový den, který nás obdaří blahodárným májovým deštíkem, po kterém se příroda ještě více oděje ve svůj zelený háv. Jistě jste již sklidili ve skleníku své první ředkvičky a saláty a poprvé osekali svůj anglický trávník. Nezapomeňte ale zasadit brambory, protože ke konci roku se budou určitě hodit. Z celosvětové krize se nejspíše přehoupneme do krize domácí.
3.5.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.