S mimozemšťany si raději nic nezačínejme.

Světoznámý britský astrofyzik a teoretický fyzik Stephen Hawking je přesvědčení, že inteligentní mimozemšťané existují, ale lidstvo by se mělo kontaktu s nimi raději vyhnout. Říká to v seriálu Into the Universe with Stephen Hawking.

"Pokud by nás mimozemšťané navštívili, výsledek by byl pravděpodobně podobný tomu, jako když Kryštof Kolumbus přistál v Americe, což pro původních obyvatel Ameriky nedopadlo dobře," uvádí 68-letý Hawking, který trpí amyotrofickou laterální sklerózou. Britský vědec si myslí, že mimozemšťané, pokud by nás navštívili, pak jen z důvodu hledání nových zdrojů, které na své domovské planetě již vyčerpali. "Tito vyspělí mimozemšťané by se stali nomády hledajícími jakoukoli planetu, kterou by mohli obsadit a kolonizovat," prohlašuje v seriálu Hawking, který je přesvědčen, že pravděpodobnost existence inteligentního mimozemského života je velmi vysoká. "Otázkou už jen zůstává, jak tito mimozemšťané vypadají," dodává Hawking. Jeho osobní stránky najdete na adrese www.hawking.org.uk.

Ať už se budeme o kontakt s mimozemskými civilizacemi snažit nebo ne, pokud ke kontaktu dojde, nebude to z našeho popudu. My na nějaké cestování ke vzdáleným hvězdám nemáme výkonnou techniku ani dostatek energie. S bídou se budeme v příštích staletích potulovat po sluneční soustavě a spíše to vypadá, že se naše cestování ve vesmíru smrskne do turistických výletů na oběžnou dráhu země. Otázkou zůstává, zdali bychom se raději neměli zdržet vysílání průzkumných sond do okolního prostoru v naší galaxii. Mohli bychom tak zbytečně na sebe upozornit. Pokud ale kolonisté z vesmíru naši planetu objeví, na náš souhlas se ptát nebudou. Možná si řeknete, co by na té naší zemičce mohli užitečného najít, že by jim to stálo za kolonizaci, když jsme už téměř všechny přírodní zdroje prakticky vyčerpali. Máme tu něco velmi vzácného, co se ve vesmíru nevyskytuje tak často: vodu v kapalné podobě. Snad by je mohlo odradit, že ji systematicky ničíme, znečisťujeme. Naposledy pomocí diletantských pokusů vytěžit z mořského dna poslední zbytky ropy. Možná jim mořská voda potažená ropou nebude chutnat a nechají nás na pokoji. Možná...
4.5.2010 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.