Řekové nejsou spokojeni s pomocí nabízenou EU.

Německá vláda v pondělí na svém mimořádném zasedání schválila návrh zákona na pomoc zadluženému Řecku. Kabinet Angely Merkelové souhlasil s německým podílem na mezinárodních úvěrech Aténám ve výši 22,4 miliardy eur (572 miliard Kč). Zákon musí nyní ještě odsouhlasit obě komory německého parlamentu a podepsat německý prezident. Očekává se, že se tak stane tento týden a že vlády ostatních států eurozóny budou postupovat obdobně. Německá vláda se svým rozhodnutím tak přihlásila k záchrannému plánu, na němž se v neděli dohodli ministři financí eurozóny. Plán počítá s půjčkami Řecku v celkové výši 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč) v příštích třech letech.

Mezinárodní měnový fond ani Evropská unie s řeckým ekonomickým krachem nemohou nic udělat, řekl v New Yorku novinářům Meltzer, jenž je profesorem na pittsburské Carnegie Mellon University. "Mohou ten problém prodloužit tím, že Řecku půjčí peníze, ale jinak nemohou udělat nic. Řecko musí snížit mzdy. Tečka. Neexistuje nic, co by Řekové mohli udělat, až na odchod z eurozóny a devalvaci, než snížit reálné mzdy," podotkl tento mezinárodně respektovaný ekonom.

Výměnou za finanční pomoc ve výši 110 miliard eur souhlasil kabinet socialisty Jorgise Papandrea s tím, že na tři roky zmrazí platy ve státním sektoru a zvýší daně z přidané hodnoty. Skokově zvýší cenu pohonných hmot o deset procent a zlikviduje třinácté a čtrnácté platy. Příjem průměrné řecké rodiny se tak sníží o patnáct procent.

To se ale Řeků nelíbí, čemuž se není co divit. A tak Řekové pokračují i přes schválení evropské pomoci v protestech proti úsporným vládním opatřením, které zahájili již při prvních náznacích toho, kam budou muset hospodářské reformy směřovat. V Aténách stávkují komunističtí aktivisté i odbory veřejného sektoru. Dvoudenní generální stávka má ochromit především veškerou dopravu, zahájili ji ale také státní úředníci, učitelé nebo popeláři. Zaměstnanci státních podniků dnes pochodovali k budově parlamentu pod transparenty hlásícími: "Ani euro kapitalistům." A členové komunistické strany vyvěsili na zdech Akropole nápis vyzývající nepokrytě k zahájení jakési blíže nedefinované revoluce: "Lide Evropy - povstaň!"

Je zřejmé, že jistá nemalá část Řeků věřila svým socialistickým a komunistickým vůdcům, že vybudují v jejich spíše chudé zemi skutečný socialismus, ve kterém budou kapitalisté ochotně platit zaměstnancům skvělé platy za mizernou práci, ve kterém bude polovina občanů ve státní správě rovněž rozmařile placená, kdy se bude do důchodu odcházet v padesáti letech bez snížení životní úrovně a že tohle všechno zaplatí jakési záhadné příjmy z bruselské pokladny. Je zvláštní, že celou tu dobu, kdy bruselská administrativa převáděla daně Francouzů a Němců do těch "chudých" států EU, se pracovití občané těchto států nechali zcela bez protestu takto okrádat ve jménu jakési pochybné evropské sociální solidarity.

Pamětníkům poměrů, které panovaly v tzv.socialistickém bloku, se jistě vybavují podobné finanční toky, kdy státy jako bylo například Československo, posílaly své výrobky do Sovětského svazu za směšné ceny a podporovaly tak nízkou produktivitu tamějších obyvatel. Žádné protesty ani stávky se však tehdy nekonaly, protože socialistický blok byl dokonalým policejním státem a tak za dodávky zboží a surovin včetně uranové rudy "velký přítel" platil jen symbolicky nebo vůbec.

Jistě, dnes je to trochu jiné. Evropská unie se tváří jako demokratický spolek svobodných států směřující k vytvoření federace a zatím se bruselským vládcům nepodařilo z unie vybudovat policejní stát schopný tvrdě potlačovat nebo dokonce zcela zakázat stávky a demonstrace.

Jakmile ale obyvatelé států, které budou platit rozmařilou "ekonomiku" takových států jako je Řecko, Portugalsko, Španělsko či Itálie pod záminkou udržení kurzu společné jednotné měny, pochopí, že "půjčené" peníze se nikdy nevrátí, vyjdou také do ulic a Bruselu nezbude nic jiného, než vyloučit Řecko z eurozóny a nechat je padnout. Pokud to nebude konec EU, bude to konec eura a dojde zcela jistě k tomu, že se unie evropských států stane jen prostorem volného bezcelního obchodu a spolupráce svobodných států s vlastními měnami bez socialistického přerozdělování finančních prostředků. Každý stát bude hospodařit po svém a za své.

Jinak dojde ke kolotoči nekonečných stávek, demonstrací vedených neokomunisty, které zcela ochromí evropskou ekonomiku a Evropa se tak stane snadnou kořistí globálních nadnárodních firem, z nichž bude značná část vlastněna postkomunistickým Ruskem a zejména komunistickou Čínou. Krásné vyhlídky, že?
5.5.2010 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.